Как да говорим умно за последната изложба на Елена Назърова

Когато постъпва в артистичната резиденция Le Laboratoire de la Creation в препандемичен Париж през 2019, Елена Назърова е поразена от силните контрасти в уличното ежедневие на френската столица. Последното е повече от логично, тъй като българската художничка не е спирала да изследва темата за човечеството в различни съвременни и обществени контексти чрез комбинация от различни визуални медии.

Париж успява да я бележи силно. Районът, където Назърова се подвизава, е средище на туристи през деня и гореща точка за бездомното население през нощта, въпреки че второто се споменава рядко. Именно това противоречие провокира художничката да обърне нещата наопаки, да вземе тамошната поразителна реалност и да я представи по привлекателен начин, така че хората да не отвръщат поглед.

Townsmen се вглежда към съвременната попкултура в изкуството и начина на живот и започва да изследва механизмите, които действат зад блясъка и атрактивното, търсейки да ги използва като комуникационен инструмент, за да говори за наличната социална структура и идеологии. Същевременно под повърхността на картините в новата изложба се разкриват и теми за публичното пространство спрямо съвременния частен и хигиенен битов живот, моралния компас и целите на модерния човек, консуматорската култура (разбира се), както и свободата като съвременна ценност.

За добро или зло, жадуваното доскоро като лукс се е изменило в бърза (хайп) култура, а свободата като висша екзистенциална цел някакси е заменена (отново) от труд, продуктивност и лични постижения. Появява се важният въпрос: в подобно структурирано и систематизирано общество, а именно какъв би бил човекът на свободното време, откъснатият наблюдател, flaneur-ът по думите на Baudelaire? Един от възможните отговори: вероятно този, който живее извън обществените системи (адрес, социално осигуряване и други), не е изолиран далеч от хората, а по-скоро битува анонимно сред човешко движение, в покой, седнал, наблюдаващ.

Въпросът за бездомността като една от най-належащите световни хуманитарни кризи е разгледан през призмата на личния ежедневен опит на Назърова и нейното взаимодействие с жителите на няколкото улици в района на железопътната гара Châtelet–Les Halles. Townsmen изопачава бунтарския характер на живота и рутината на бездоминиците от големите градове, така че да му придаде определен блясък и да привлече внимание към група хора, живеещи в невъобразимо затруднение и подминавани от болшинството хора.

Townsmen на Елена Назърова е в софийската галерия +359 (ул. Галичица 21) до 29 декември. Повече информация за изложбата има тук.