Берлинско техно

[vimeo]http://vimeo.com/36473733[/vimeo]

Най-после немският лейбъл Tresor издава на DVD документалния филм за историята на едноименния берлински клуб, излъчен за пръв път през 2008 – SubBerlin: The Story of Tresor. Oригиналният Tresor e може би най-легендарния техно клуб в Европа, който оформя клубната култура от подземните помещения на бомбандирания универсален магазин Wertheim в Източен Берлин и отваря малко точно навреме, за да поеме еуфорията, свободата и объркването на хората в началото на 90-те след падането на стената.

Годините на хаос, промяна и силен колективен екстаз изпотяват стените на Tresor – клаустрофобичен клуб с индустриален интериор и много ниски тавани, който се превръща в идеалното място за мрачни техно партита с безброй немски диджеи, но и с участието на артистите от оформящата се по същото време и доста затворена детройтска техно сцена.

Режисьорът Tilmann Künzel разказва историята на клуба от отварянето му в началото на 90-те до затварянето на оригиналното място през 2005 чрез архивни кадри и интервюта с много от артистите, които са свирили в него (Jeff Mills, Juan Atkins, Blake Baxter, Mr. C, DJ Rush, Dr. Motte, Josh Wink, Chris Liebing, Regina Baer, Sven Väth), и с основателя Dimitri Hegemann.

SubBerlin – The Story Of Tresor се предлага във формат CD+DVD, струва около £10 и може да бъде поръчан тук. В кутията имa и книжка, стикер и билет за Tresor.