Toчка на пречупване

Макар и критиката да не се отнася много позитивно към качествата му, Point Break e много приятен двучасов екшън за агента на ФБР Johnny Utah, който влиза под прикритие в група сърфисти от Южна Калифорния, за да разкрие неуловими банкови обирджии, скрити под маските на бивши американски президенти. Utah е млад и амбициозен бивш куортърбек, който е решен да се докаже като агент, но с напредването на действието се увлича все повече от начина на живот на сърфистите. Партньорът му Pappas (Gary Busey) е леко отегчен, но истинската звезда във филма е Bodhi (Patrick Swayze) – сърфист, който непрекъснато търси различни начини, за да стимулира нуждата си от силен адреналин. Можете да се досетите, че следват много сцени с гонитби по улиците на Лос Анжелис и още повече каране на сърф. За доказателство пускаме няколко от най-добрите сцени във филма, ако случайно трейлърът не е успял да ви убеди достатъчно, че Point Break е задължителен филм в списъка на всяко момче.

Сцената с банковия обир във филма е пълна противоположност на ТАЗИ В ЖЕГА (безспорно една от най-добрите сцени в един от най-великите филми)но е също толкова добре планиран. Разликата обаче е в чувството за хумор, привидно бутафорните заплахи и агресия, липсата на куп трупове и потрошени полицейски коли и убийствената идея за маските на бившите президенти, откъде произлиза и жестокият диалог по време на обира.

Скачането с парашут и свободното падане са следващи в списъка с екстремни спортове, който трябва да пробваме, но въобще не ни стиска. Patrick Swayzе изпълнява абсолютни всички каскади във филма без дубльор, включително и въздушните снимки на парашутните скокове. Актьорът прави 55 скока заради снимките на Point Break.

Преследване с коли и крака в най-добрите традиции на американските филми, когато екшънът беше истински и актьорите не правеха невъзможни неща, които опровергават законите на физиката. Драматичният финал е един от най-важните моменти във филма, заедно с ПОСЛЕДНИЯ БАНКОВ ОБИР.

Не гледайте следващия клип, ако възнамерявате да пуснете целия филм. Ако не, смело към финала:

Продължаваме с криминалната драма Град край морето (БНТ 1, 20:45). Актьорският състав е жесток – Robert De Niro, Francеs McDormand и James Franco играят в мрачната история за ченге, чийто баща е детеубиец и чийто син май е е извършил същото.