Eкстремният роудстър McLaren Elva е красив, пъргав и много лек

Пореденият претендент за категорията автомобили, които ще гледаме само по изложения и пред луксозни заведения влиза в производство.

Невъобразимо красивият McLaren Elva е не само първият роудстър с отворен кокпит на англичаните, но и техния най-лек досега. Новият автомобил на компанията почита състезателните модели на конструктора Bruce McLaren от 60-те години и се изстрелва от 0 до 100 км/ч за по-малко от три секунди и до 200 км/ч за нищо и никаквите 6,7 секунди. Виновен за това залепващо ускорение е 4-литровият V8 двигател с двойно турбо, който впряга скромните 804 конски сили под капака.

По този показател Elva е по-бърза дори от предишния супер модел на McLaren – Senna. Компанията се гордее и с така наречената активна система за контрол на въздушната струя, която да ни позволи да не оглушеем от свистенето при шофиране с висока скорост. Нещата са изчислени много внимателно, тъй освен от покрив, Elva е лишен и от предно и странични стъкла.

Не очаквайте нищо повече като функционалност освен всичко необходимо за ултимативен кеф. Така или иначе, подобни автомобили същшествуват само и единствено заради удоволствието от шофиране и невероятното преживяване, което подобен роудстър може да ви достави. Ако може да си го позволите – цената на всеки един от предвидените за производство едва 399 автомобила започва от £1 425 000.