ТЕСТ ДРАЙВ: Изцяло електрическият Jaguar I-Pace ускорява в София

© Петър Драганов

Електрическите автомобили настъпват все по-внушително с уверения характер на транснационални компании, които не се свенят да инвестират милиарди в една от двете най-големи революции (другата е автономното движение, много ясно) в автомобилната индустрия след двигателите с вътрешно горене.

© Петър Драганов

Jaguar не прави изключение. Макар и част от по-голямата компания Jaguar Land Rover и собственост на индийския гигант Tata Motors, легендарната английска марка продължава да пази своя английски характер, но не се страхува да го обновява непрекъснато, за да е в крак с пазара и най-напредничавите иновация и да не умре безславно. Не че има такава сериозна опасност в близко бъдеще, предвид впечатленията от първата среща и тестово шофиране на автомобил, който ще участва и на предстоящия софийски автосалон през октомври заедно с преки конкуренти в гамата с изцяло електрически SUV-та като Audi eTron например.

© Петър Драганов

Jaguar I-Pace е смел ход от страна на инженерите в Ковънтри, който се справя сравнително успешно с претендирането за европейски подгласник на Tesla Х и миграцията на утопичната идея за луксозни електрически возила от Силициевата долина към духа на английските луксозни автомобили. Представеният през март 2018 автомобил вече е спечелил над 70 престижни награди с думите световен, дизайн, екологичен, европейски и най-добър, разбира се, което винаги създава определени високи очаквания.

© Петър Драганов

Но всяко нещо по реда си. Като за начало, техническите показатели на I-Pace са наистина внушителни. Първият изцяло електрически модел в историята на голямата английска котка се задвижва от два електромотора с комбинирана мощност от 400 конски сили и 696 нютън-метри. Сядаме на шофьорската седалка (с вградена вентилация, уха) и се облягаме добре, защото този автомобил ускорява от 0 до 100км/ч за по-малко от 5 секунди по изключително тих начин. Брутално мощните електромотори на модела са доста цивилизовани и шофирането в комфортен режим се усеща сравнително плавно.

© Петър Драганов

Моделът на снимките е с въздушно окачване (срещу допълнително заплащане), което на теория би трябвало да е по-меко, но дори и то вози твърдичко. За щастие, последното не е фатално, защото ниският център на тежест на I-Pace позволява доста спортно покоряване на планински завои, стига да имате зарядна станция наблизо.

© Петър Драганов

Второто нещо, което прави добро впечатление още след първите десетина минути с I-Pace в напрегнатата градска среда на столицата, са неговите габарити. Въпреки своите размери (470 см дълга, 190 см широка и 157 см висока), изцяло електрическият SUV на Jaguar маневрира из софийските улици с лекота. Силуетът му наследява много от характерните черти на F-Pace, но общата форма е подчинена на електрическата природа на I-Pace. Фаровете с LED светлини гледат агресивно над двата големи въздуховода в предната броня. Големите 20-инчови джанти запълват добре калника, но няма да съжалявате, ако инвестирате направо в 22-инчови.

© Петър Драганов

Предвид цената на автомобила и неговата марка, няма как да не очакваме традиционните за Jaguar висококачествени кожи и дърво в интериора (налични и в I-Pace), но не и пластмаса, която имитира алуминий. Другото основно разочарование в борбата с инфотейнмънт системата, която не отговаря достатъчно добре на футуристичния дизайн на I-Pace и се нуждае от малко по-бърза реакция на команди и по-качествена работа и изживяване от шофьора и неговите пасажери, за да не изостава неприятно не само от Tesla, но и от BMW.

© Петър Драганов

Стигаме и до най-важното при подобен тип автомобили, а именно батерията и пробегът, който може да си осигурите с едно зареждане. Решението с 90 киловатчасова батерия на I-Pace би трябвало да осигури максимален пробег от 470 километра в идеалния случай. Но при тегло от повече от два тона и тежък шофьорски крак (максималната скорост е 200 км/ч), този внушителен пробег много бързо се стопява дори и под 300.

© Петър Драганов

Зареждането от 0 до 80% за точно 40 минути на специалните електрически станции с постоянен ток от 100 киловата и постоянно разрастващата се мрежа от зарядни станции в страната дават надежди за добра реализация на пазара в страната. Можете да включите смело и в най-обикновен контакт от електрическа мрежа с променлив ток от 7 киловата, но това си оставя опция за през нощта или в гаража, тъй като отнема малко над 10 часа за зареждане на 80%.

Маршрут 300 километра в София и околностите
Автомобил Jaguar I-Pace HSE
Разход на гориво Няма, по обясними причини. Само 1 лев за зареждане на електрическия двигател в София Тех Парк

© Петър Драганов

Цената на Jaguar I-Pace започва от 155 хиляди лева с ДДС. Boyscout тества модел с най-високо оборудване HSE за 9 хиляди лева отгоре, за да стигне до 164 хиляди лева с ДДС. Повече информация има тук.