McLaren Speedtail изпепелява сърцата на конкуренцията

Да се чуди човек откъде да започне при вида на подобно инженерно и дизайн чудо на автомобилостроенето, затова нека пробваме от най-очевидните работи. Невероятният Speedtail e най-бързата, аеродинамична и мощна суперкола в историята на McLaren. Супер е доста меко казано, тъй като английската марка определя последното си футуристично животно за дебютант в категорията Hyper-GT – очевидно малка ниша за болидо- и капкоподобни автомобили, които развиват по-голяма скорост от Формула 1.

За да постигнат подобни скорост, инженерите на McLaren проектират бруталния аеродинамичен силует на Speedtail като се лишават и от някои неочаквани детайли. Традиционните странични огледала са заменени от видеокамери, които се прибират в тялото на автомобила. Предните гуми са покрити с -плътни капаци от въглеродна сплав. Системата за активен шаси контрол пък може да намали драстично прага на автомобила. Най-впечатляващите нововъведения за по-добра аеродинамика обаче очаквано са в задната част върху капака –  двата нереални елерона, които изглеждат като неотменна част от задницата, но всъщност буквално я променят на хидравличен принцип. Въпросната нова технология за безупречни спойлери премахва турбуленцията, челното съпротивление и загубата на скорост.

1035-те конски сили (със 132 от Р1 модела) гарантират безумна максимална скорост от 403 км/ч и впечатляващо ускорение от 0 до 300 км/ч за малко по-малко от 13 секунди (по-бавно единствено от Koenigsegg One, но по-бързо от далеч по-мощното Bugatti Chiron и собствения McLaren P1). Самият троен кокпит е оформен като за пилот с издадена напред състезателна седалка за водача и още две за неговите спътници в триъгълно формирование (така наречената делта), за да не се наслаждавате сами на ускорението и болката в стомаха при натискането на газта. Двете врати се вдигат нагоре като при 720S и се затварят автоматично, за да се не правите излишна и неимоверно трудна гимнастика. Горната част на предното стъкло се матира по електронен път, за да предпазва водача от заслепяващите лъчи на слънцето.

Не всичко обаче е цветя и рози. Лошите новини за собствениците са поне две. Делта формацията на седалките означава, че инженерите на компанията е трябвало да лишат конструкцията на Speedtail от странични въздушни възглавници – задължително условие за всички нови автомобили в Щатите, а и на доста места по света. Добавяме и страничните камери вместо традиционни огледала за обратно виждане (също незаконни зад океана) и получаваме леко незаконен, но още по-желан автомобил за богати колекционери. Всичките 106 автомобили, планирани за производство, вече са запазени срещу скромната стартова цена от милион и 750 хиляди паунда.

Повече за McLaren Speedtail има тук.