Опознавателни знаци

Терористичните организации не се различават от всяка една по-голяма компания в използването на брандинг, които им помага да пропагандират идеите си и да се различават от останалите групи с подобни цели и средства. Branding Terror e първата по рода си съвременна книга, която изследва визуалната идентичност и лого знаци на 60 от най-големите световни терористични организации – от Ал Кайда, ИРА и Хамас до Тамилските Тигри и Фракция Червена Армия. Досущ като всеки добър рекламист, терористите разбират влиянието на доброто и запомнящо се послание и силния визуален имидж встрани от героичните портрети на своите лидери. Още в предговора към книгата става ясно, че брандингът е средство, което няма съвест или морал и може да бъде използвам за добро или зло, а понякога и за двете заедно. Оказва се, че сериозна част от организациите се справя много добре и с графичния дизайн.

Хамас

Основното правило за незнайните магьосници на Illustrator е колкото повече калашници, толкова по-добре. Групите често опират и до кръстосани мечове, стиснати юмруци и тежки картечници, но има и известни изключения. Както казват приятелите ни от Esquire, част от терористичните организации имат толкова добри лога и знамена, че могат да кандидатстват за някоя дизайн награда, стига да не бяха прекалено заети с взривяването на самолети и автобуси и масовите убийства на хора.

Организацията на Муджахидините

Тъпата шега настрана, международният тероризъм е сериозна тема – авторите на Branding Terror Artur Beifuss u Francesco Trivini Bellini не се ограничават само с изреждането на цветовете от пантона за всяко лого, типографията, коментарите за качеството на всяко лого и анализа на символизма, но и не пропускат да разкажат накратко за историята и идеологията на всяка една организация и да споменат част от смъртоносните им акции, за които носят отговорност.

Фракция Червена Армия

Branding Terror: The Logotypes and Iconography of Insurgent Groups and Terrorist Organizations (Merrell) струва 25 и може да бъде поръчана онлайн тук.