ВИДЕО: Leena се лута сред кристали в двоен клип на Морозов

Шест месеца след първия си сингъл My Lane и EP-то Sooner or Later, Leena представя доста приятен дълъг клип за oще две парчета от дебюта, сниман от обичайните заподозрени Филип Морозов, Теодор Фичев, Ека Бичинашвили и други коварно добри агенти на продуцентското студио Final_new. Все хубави хора, които разкриват всичко около създаването на Contour Ink/A Creation в устна история за Boyscout:

LEENA, артист: Идеята зад цялото EP бе да изляза от творческия застой, в който се намирах. Снимахме фотосесия за всяка песен с Даниела Йорданова, за да пресъздадем лутането в търсене на себе си. Както много точно го описаха в един YouTube коментар: кратък шестстъпков справочник на душевния катарзис. Преодолях много бариери и израснах. Kamen (музикалният продуцент на EP-то – бел.ред.) също допринесе много. Шестте парчета са едно цяло като замисъл, затова някои от тях преливат едно в друго, като Contour Ink и A Creation – символ на прехода, където се случва магията. Мечтаех да видя парчета от Sooner or Later и с клип.

ФИЛИП МОРОЗОВ, режисьор и продуцент във Final_new: Tози проект протече по необичаен начин още от самото начало. Не ми се бе случвало да се свържа с артист и да се представя като режисьор, който иска да направи клип за тяхна песен. Звучеше ми странно като подход, но няколко месеца по-късно съм много, много щастлив, че го направих. Бях впечатлен от EP-то на Leena и се надявам да сме се представили подобаващо и по визуалната част – тези песни го заслужават и съм благодарен, че ни гласува доверие.

LEENA: Филип ми писа няколко дни след издаването на албума и помня, че бе много впечатлен. Да успея да вдъхновя някого толкова много с музиката си е още по-вдъхновяващо за мен.

Морозов (с опашката) и Фичев по време на снимки © Христо Йорданов

ФИЛИП МОРОЗОВ: Основното, което зададе тона на клипа, бе чисто музикалната връзка между Contour Ink и A Creation. Не искахме да ги разделяме и затова стана двоен клип. За мен продължава да си е едно цяло. Исках да запазя нощната и самотна атмосфера на парчетата. И двете звучат много мрачно, но по интимен начин. Затова и целият клип е някак изолиран. Leena сама, срещу/между неща.

LEENA: Имахме много малко различия, но като първи такъв проект бе неизбежно на моменти в цялата подготовка и най-вече около промените и лекото забавяне да имам притеснения. Но именно цялата отдаденост и желание на Филип всичко да стане по възможно най-добрия начин ми даваше най-голямо спокойствие и увереност. А и вече бях достатъчно запозната с неговата работа, за да съм сигурна в крайния резултат.

© Христо Йорданов

ФИЛИП МОРОЗОВ: Отначало искахме Contour Ink да е много естествен и изчистен, а А Creation да е по-синтетичен, буквално като изкуствен аватар на първата част, която да се разпада. После обаче решихме краят на Contour Ink да води до също толкова естествена визия, но с по-онирична атмосфера – сюрреалистичните моменти да седят някак истински като част от средата, а не просто трик. Доволен съм как преминаваме от нещо много нагласено и внимателно откъм костюми, локация, формат и визия към нещо много по-семпло и грубиянско, ако щем. Но Leena остава същата и ни развежда из тези коренно различни среди…

LEENA: …и с фантастичен костюм на Ека Бичинашвили…

© Христо Йорданов

ФИЛИП МОРОЗОВ: Трябва да призная, че малко се изхвърлих с амбициите на ниво трийтмънт и няколко пъти се притесних, че може и да не успея да ги изпълня. Първото усложнение бе самата локация – Музеят на земята и хората. Писах трийтмънта с идеята за тази локация, или правим нещо друго. След петнайсет мейла, девет телефонни разговора и пет срещи с тази столична икона, продуцентът Георги Абрашев, успяхме да убедим директора на музея и неговия екип да ни разрешат да снимаме през нощта. Нещо, за което първоначално казваха, че е абсурдно и невъзможно. Дотук добре.

ТЕОДОР ФИЧЕВ, оператор: Единственото нещо, от което ме беше страх като разбрах за локацията, беше да не изгрее слънце. Покривът е стъклен, а нямаме възможност да го покрием.

LEENA: Планът бе да снимаме два дни поред от шест вечерта до шест сутринта и неволно бях с нагласа, че ще е леко изтощително. Цялото вълнение, лекота на снимките и най-вече екипът и добрата организация ми помогнаха да не го усетя. Ако преди снимките нещата се случваха леко бавно и невинаги по план, то самите снимки минаха по абсолютно най-добрия и лек начин, поне за мен. Без напрежение, без оплакване. Цялото преживяване ми липсва много.

ТЕОДОР ФИЧЕВ: Първата част е заснета с Аrri Alexa и 16мм Cooke S4, с изключение на откриващия кадър, който e с 50мм Cooke S4. Втората част от видеото ни се искаше да е с на 16 мм филмова лента, но не го позволяваше бюджетът.

© Христо Йорданов

ФИЛИП МОРОЗОВ: В края на първия клип трябваше да наводним музея с черно мастило. 3D работата бе най-новата, впечатляваща, фрустрираща и, в крайна сметка, удовлетворяваща част от процеса. За първи път опитвам подобно нещо и си давам сметка, че отвъд огромния професионализъм и безброй часове работа, тези неща са почти изцяло проба-грешка с непрекъснати странни, неприятни и необясними изненади. Благодаря на Здравко Стойчков, работил по клипове на A$AP Mob, Young Fathers, Bonobo, Bicep и Ed Sheeran, който пое специалните ефекти на изумително приятелски начала. На моменти екипът му разпращаше симулации и композиции между Ванкувър, Лондон и Лос Анджелис. Отнема повече от предвиденото време, но си струва чакането.

LEENA: Втората вечер приключихме доста по-бързо, но пък имаше повече екшън. Бяхме на едни поляни до Бухово, направихме няколко дубли и малко след това ни хвана много силна буря. Дъждът буквално се изливаше от небето и ставаше като ден при всяка светкавица. Голямо тичане цяла вечер, дали заради снимките, дали за да се скрием от дъжда.

ТЕОДОР ФИЧЕВ: Втората част трябваше да е мръсна и да се откроява от първата, която е по-изпипана. Именно затова е в един кадър, за да няма толкова шанс да прикрием грешки и несъвършенства.

ФИЛИП МОРОЗОВ: Беше неправдоподобна буря. На открито. В гора. През нощта. Цялата втора част е един кадър, за който десетина човека тичат след Leena по стръмен, разбит път с лампи, камери и колони. Бичат и блицове, а Фичев е нарамил 20-килограмова 90-тарска техника, която Мони Киров управлява като чисто нова.

© Христо Йорданов

ТЕОДОР ФИЧЕВ: Търсенето на алтернатива за лентата ни доведе до една стара дигитална реликва Sony CineAlta HDW-F900. Доколкото знам е разработена от Sony и Panavision, за да може чичко Lucas да снима Междузвездни войни дигитално с 24 кадъра в секунда. Камерата няма нищо общо с филм извън размера на чипа, но дава желания ефект или поне така се надяваме. Интересното при нея е, че тя разполага със CCD матрица и цветовете са страхотни, за разлика от всичко останалo. Използвахме варио обектив Canon 7.5-150 мм и това Sony изведнъж се превърна в 20-килограмова пластмасова купчина. Изключителен ад, никога не бях вдигал толкова тежка камера, дори не знам как успяхме.

ФИЛИП МОРОЗОВ: Натаманихме всички елементи като движение, светлина, тичане и преходи сравнително бързо по време на репетициите, та се преборихме с немного дубли въпреки стоте минути в чакане и леко притеснение по колите. Тръгнахме си доволни и сухи.

ТЕОДОР ФИЧЕВ: Мони приведе това нещо в работен вид и използва всичките си вещерски умения, за да имаме адекватен варио контрол и всичко останало. Трябва да благодаря на господин Манджата за фокуса на този цирк и на всемогъщата Бухта и Дани, които се съдраха да тичат с два скайпанела по нощните ливади.

ФИЛИП МОРОЗОВ: Работих с екип-мечта. Фичев, Ива Денчева (грим-шефката), Ека Бичинашвили и нейния невероятен костюм, Сабина Христова, която изпълни музея с малки и ненатрапчиви, но много важни детайли за фееричната, елегантна и почти сюрреалистична атмосфера. Прекарахме много вечери в монтажната с Десислава Петрова, но тя има невероятен усет за ритъм и преходи и повечето време е прекарано в усмивки и комплименти. Цветовете, както винаги, са на Деметри Василев, а Аглика Спасова не се сдържа да вкара леки метъл нотки в графичния дизайн дори и на най-нежната музика.

Фичев и Морозов докато работят… хм, хубаво © Христо Йорданов

ТЕОДОР ФИЧЕВ: Да работиш с Филип си е хубаво. Не го е страх да експериментира, взискателен и прецизен е в това, което прави. За мен това е много важно, тъй като постоянно ни се налага да правим неща, които не сме правили, а именно това води до някакъв прогрес в уменията ни. Трудностите са задължителни, но и хубави, защото така предизвикваме себе си и се поставяме в непозната среда, където нищо не е сигурно.

ФИЛИП МОРОЗОВ: Oтвъд невероятното доверие и търпение, което прояви Leena, когато артист има толкова уверено, елегантно и емоционално поведение и присъствие, клипът става сам.

LEENA: Благодарна съм, че още за първия ми проект работя с такъв екип от професионалисти и адекватни хора. Другата голяма опора е в семейството и особено в моя баща. Без тяхната подкрепа няма как това да е възможно:

EP-то Sooner or Later е в Spotify.