Leena дебютира силно в алтернативното арендби с My Lane

© Даниела Йорданова

Leena е артист с големи амбиции. Още в началото на опознавателния разговор с 22-годишната певица Цветелина Лазова дава да се разбере, че говорим с деликатно, но целеустремено момиче със сериозни планове за музикалната си кариера. Не че някой ще направи подобна мигновена асоциация като чуе нежното и достатъчно лъстиво My Lane – новият сингъл на Leena, който разтапя небрежно нежния вокал на девойката върху мелодичния неосоул бийт на Кamen Makes Music и очарова тотално още на първо слушане като пореден пример за добра синергия между готина певица (ала Дороти Такев) и талантлив бийтмейкър (ала Kay Be).

Зад убийственото качество на My Lane обаче няма нищо случайно и всичко е резултат на внимателни натрупвания през последните четири-пет години. След задължителния тийнейджърски бунт в Италианския лицей в Горна Баня и частното училище Дорис Тенеди (има твърде много трябва и недостатъчна подкрепа за ученици, които искат да се занимават с изкуство, но не учат в специализирани училища), Leena става част от майсторския клас на Петя Данкова от Voice Academy (единствената музикална школа у нас, която ти дава западния професионализъм и отношение, развива те като вокал, професионалист и личност и те среща с много талантливи, истински и земни хора, които творят непрекъснато).

След концертите и записите на кавъри в софийската академия (там се роди и първата ми авторска песен Meteorite), Leena се насочва към джаз департамента на холандската Conservatorium van Amsterdam, но в крайна сметка избира английската академия за изкуства Falmouth University в графство Корнуол. Бях доста притеснена, но още от първия момент в университетския кампус ме онова уникално спокойствие, което усещаш когато си на правилното място. Това правилно място и осигурява достъп до огромни ресурси като всякакви студия и техника, връзки и творчески работилници с хора от Island Records и едно турне фънк/джаз група. Там се запознава и с Камен Колев (Kamen Makes Music), моят спасител, с който най-накрая се напаснахме някак след две години учене заедно и ми помогна да излея цялата си креативност.

© Даниела Йорданова

Двамата записват My Lane и още пет трака за дебютния концептуален албум на Leena, който трябва да излезе до края на тази седмица. Личната история в Sooner or Laterсе върти около идеята за прераждане, израстване, преминаване от едно отчаяно състояние в друго по-смислено и обогатяващо. Всичко се ражда точно след разпадането на нейната група и макар да се чувства готова да продължи сама, Leena се чувства много изгубена и не намира вдъхновение. Целият процес на писане на песни е едно излизане от тази дупка. Вярвах, че насилвайки се да творя всеки ден по малко е решение и нещата ще се наредят от само себе си. На всичкото отгоре Leena иска да се продуцира сама, но в последствие се усеща, че е доста нереалистична амбиция, след като не съм го правила досега.

Междувременно Leena продължава да се вдъхновява от The Weeknd, Sabrina Claudio, FKA twigs, Dounia, Travis Scott, Аlina Baraz и Anderson .Paak, виси с часове в Spotify в търсене на нови артисти и си щипвам по малко отвсякъде и смятам, че така се получава нещо много интересно. Изкушава се от възможността да работи с голяма звукозаписна възможност, но не я търси непременно и вместо това си харесва свободата на независимата сцена и пълния контрол върху продукцията. Освен върху албума, с Камен работят и върху още неща, които трябва да излязат лятото. Никога не съм била толкова щастлива с моите песни и нямам търпение да споделя всичко.

Сингълът My Lane е в стрийминг платформите. Дебютният албум Sooner or Later излиза на 26 април. Leena е в Instagram и Facebook.