Видео: Phase 001 от Дойчева и Морозов

Във Phase 001 Цвета Дойчева и Филип Морозов срещат пет много различни млади жени в изоставен на природата физкултурен салон в околностите на Пловдив.

Как се появи Phase 001? Цвета: Идеята е част от един по-голям процес и проект, който отлежава от дълго време вече и за който неуспешно опитвам да намеря финансиране, но нещата изведнъж се задвижиха сами. Видях Мария Суфиева една вечер и не можех да откъсна очи. Казах й, че искам да я снимам. Няколко вечери по-късно казах същото и на Евелин. И след трета вечер, в която се видяхме с Филип, задействахме процеса и постепенно се събрахме много приятен екип.

Какво те привлече в проекта? Филип: Запознах се с Цвета на миналогодишното издание на Primavera покрай общи приятели. Макар да се познаваме от сравнително скоро, бързо се усетихме и като ми сподели идеята си веднага й казах, че безрезервно се включвам.

Кои са другите момичета във видеото? Цвета: Освен Евелин и Мария, които по принцип въобще не се занимават с танци, другите танцьори са Биляна Георгиева, Пламена Пенчева и аз. Нямах намерение да участвам, но Филип ме убеди.

© Радина Ганчева

Кой друг участва в екипа? Филип: Оператор е Теодор Фичев – винаги работя с него, и така ще бъде докато мога. Има талантът да снима много различни неща и винаги да улавя точно това, което се търси за дадения проект. Монтажът е на Емил Граничаров, стилист на продуцкията беше Иван Цуцуманов, за грима се погрижи Ива Денчева, а Радина Ганчева направи страхотни снимки от самия процес.

© Радина Ганчева

Кой направи музиката? Цвета: Музиката е на Йоана Робова и Петър Пармаков от Trohi, които изминаха много неправолинеен път, докато я правиха. Филип: На снимките експериментирахме с всичко от пънк през Jon Hopkins до Madonna, за да накараме всяко момиче да се почувства комфортно и да извадим индивидуалните им характери в движения. Монтирахме го върху референтна музика и дадохме видеото без абсолютно никакъв звук на Йоана и Петър, които композираха финалната музика от нула.

© Радина Ганчева

Какво означава за вас Phase 001? Филип: Нямах никакъв опит с движенческа режисура и проектът ми беше много интересен и вълнуващ от тази гледна точка. Хареса ми свободата на изразяване, която искахме да изследваме, и доверието, което постигнахме помежду ни. Сигурно е парадоксално, но за мен видеото има още по-голяма не-танцувална стойност.

© Радина Ганчева

Цвета: Никога не съм била силна във вербалното изразяване. Интересно е как и Филип, и Фичев ме усетиха и знаеха какво да направят, без да им давам излишна конкретика, интересно е как Петър и Йоана направиха музиката, интересно е как въобще всички се хвърлиха в начинанието.

© Радина Ганчева

Phase 001: Концепция и продукция: Цвета Дойчева | Режисьор: Филип Морозов | Оператор: Теодор Фичев | Монтаж: Емил Граничаров | Стилист: Иван Цуцуманов | Грим и коса: Ива Денчева | Музика: trohi | Фотограф: Радина Ганчева | Танцьори: Биляна Георгиева, Евелин Малезанова, Мария Суфиева, Пламена Пенчева, Цвета Дойчева