Българското Студио Змей анимира Аз, Елвис Риболди

Познавате Студио Змей покрай създаването и кампанията на нашумелия преди време анимационен сериал с български фолклорни мотиви Златната ябълка. И докато този проект все още търси начин да бъде реализиран по най-добрия начин, родното студио за анимация и дизайн капитализира добрата си работа по него с участие в сериал, който ще се излъчва по Cartoon Network и Disney Channel в 130 територии по целия свят.   

Международната копродукция Аз, Елвис Риболди е анимационен сериал, създаден от испанските компании Peakaboo Animation, Wuji House и Insomne Estudi, подкрепен от френското студио Watch Next Media и възможен едва след като проектът печели наградатa на Disney Channel в международно състезание MIFA Pitching competition и награда за най-добър анимиран проект от филмовия фестивал в Стиджес преди години.

Екранизацията на серията едноименни графични новели от популярното испанско издателство La Galera разказва историята на енергичното момче Elvis и неговите приятели Emma и Boris, които създават пълен хаос в малкото градче Икария, пътуват във времето, срещат се с пришълци от други планети, излагат се на караоке и се изправят с най-големия си ужас – учителката по физическо възпитание. Повече за сериала научаваме от Димитър Петров, управител и арт директор на Студио Змей:

Кадър от Аз, Елвис Риболди

Какво се случва със Златната ябълка? Не сме спрели да търсим най-правилния начин да случим проекта, защото е един от най-важните за Студио Змей. След турнето на пилотния епизод се опитваме да осигурим излъчване по национална телевизия с променлив успех. Изключително благодарни сме на феновете, които осъзнават мащабите на проекта и разбират, че особено на територията на нашата държава големите инициативи се случват бавно и с много, много, много усилия и късмет. Основната цел в момента е да намерим как едновременно да случим Златната ябълка така, както сме си я мечтали, но и да продължим да се развиваме като алтернативно място за работа на артисти в България.

Как започнахте да работите за Аз, Елвис Риболди?  Сериалът е много голяма международна копродукция между шест анимационни студиа във Франция и Испания. Попаднахме в колаборацията заради високото качество на работата, която свършихме за Златната ябълка. Освен че имаме изключително талантливи артисти в екипа, успяхме да докажем, че работим с още два важни фокуса: да сме много организирани и да комуникираме възможно най-продуктивно с партньорите и клиентите. Тези три области, в които канализираме всичките си усилия, са всъщност и онези отличителни характеристики, които ни правят подходящи за работа както в български, така и в чуждестранни проекти и копродукции.

Какво точно правите за новия сериал? Студио Змей рисува декорите и анимира шест епизода от първия сезон на Аз, Елвис Риболди през последната година. Нашата работа по продукцията започна, спазвайки установения процес, при който студиото-изпълнител получава инструкции и визуални насоки за всяка сцена от режисьора и арт директора на продукцията. Тогава се случи нещо доста типично за нас – приложихме нашето ноу-хау от типа от нищо-нещо. Научили сме се да изграждаме всичко сами и да се учим по този труден начин. След приключването на работата по първия епизод, за който бяхме ангажирани, останалите студиа в копродукцията видяха резултата и постепенно гласуваното ни доверие нарасна до такава степен, че в момента самостоятелно създаваме и предлагаме режисьорски и технически решения. Щастливи и горди сме, когато виждаме, че не само се одобряват от режисьора и арт директора на продукцията, но и прилагат от колегите от другите студиа. Няма по-голямо признание от това.

Аз, Елвис Риболди излиза в средата на следващата година.