Уроците по стил от сериала Малтезе: Детективът на мафията

Kim Rossi Stuart в ролята на детектив Dario Maltese

Сценаристите на хитовия Гомор знаят добре как се прави сериал за най-известната престъпна организация в света.

Вдъхновената от действителни случки в кървавото минало на сицилианската мафия кримка Малтезе: Детективът на мафията разказва за личната вендета на един безкомпромисен мъж с Коза ностра през 1976 в продължение на осем серии, разкриващи класическата сложна прегръдка между власт, корупция и беззаконие.

Българската премиера на италианския сериал от 2017 е добър повод да оценим определението на критиката за заглавие с духа на Кръстникът и естетиката на Момчетата от Мадисън авеню и да вземем няколко урока за гардероба (и гаража), както обикновено:

„Следващите две снимки сме отблизо, така че гледай сериозно.“ – Antonio Milo (в ролята на Saverio Mandara) и Kim Rossi-Stuart (като детектив Darop Maltese)

ИТАЛИАНСКА СПРЕЦАТУРА. Може ли да има италиански сериал без прословутото умение на рагаците да изглеждат съвършено, без да си личи, че са се напъват много-много? Добре ушит костюм, синя риза, тънък колан и една десенирана вратовръзка и сте готови за неравна битка с мафията.

НЕВИДИМО РАЙЕ. Най-сложният десен с най-лошата репутация на нещо, което отива само на банкери, измамници и закоравели мафиоти (особено в черно). Въпреки това, платовете с много тънко или почти невидимо райе са допълнителната дълбочина в мъжкия костюм, която издава допълнително внимание към детайлите и всичко останало.

ГОЛЕМИ ВРАТОВРЪЗКИ. Lagerfeld носеше такива чак до смъртта си, да не е клоун? Ако не обичате тънките вратовръзки и стила на Hedi Slimane от годините му в Dior Homme, разнообразете с по-широка вратовръзка и помнете, че стои добре само с големи бохемски ревери на сакото.

КОЖЕНИ… БЛЕЙЗЪРИ? Прегледайте последните мъжки колекции за следващия по-хладен сезон, за да се уверите във вездесъщото присъствие на кожата като основен материал за блейзъри, сака и якета в различна кройка от тази на класическите байкър модели. Справка: Balenciaga и кой ли още не. И понеже сме в Италия през 70-те, натискаме на тъмночервено за Коза ностра и забравяме за кожените тренчкоти от филми за шпиони и нацисти.

Francesco Scianna (в ролята на Mauro Licata) и Rike Schmid ( като Elisa Ripstein) демонстрират синята гама като истински професионалисти

ДВОЕН ДЕНИМ И ЧИНО ПАНТАЛОНИ. Сега, главната героиня на снимката не е точно с двоен деним (ризата е супер сексапилно памучно райе), ама няма да се заяждате, защото все пак става въпрос за майсторски клас по комбинирани на сини тонове в един от най-популярните памучни платове в историята – светло нагоре, по-тъмно надолу, независимо от кройката. Бежовите чино панталони пък въобще не трябва да се мислят, защото изглеждат добре с абсолютно всичко и най-вече със сини полошърти и разкопчани ризки, авиаторски очила и добре поддържани бради.

Rike Schmid (в ролята на Elisa Ripstein) и Francesco Scianna (като Mauro Licata) знаят с какво и как да се придвижват

КАДИФЕНИ БЛЕЙЗЪРИ И MOTO GUZZI. Спортните блейзъри от кадифен рипс с кръпки върху лактите не са запазени само за филмите на Wes Anderson и Woody Allen, дори напротив – вкарват завидна поетична елегантност на човек, който умее да чете, говори, философства и бие лошо с еднакво добра успеваемост. Тежкарският бобър от най-стария производител на мотоциклети в Европа видимо се радва на добра компания. Цените у нас започват от 19800 лева.

ВЕЧНИ АВТОМОБИЛНИ КЛАСИКИ. Бързата разходка до долината на италианските суперавтомобили и музея на Alfa Romeo ви запознава с красивата Giulia – един от най-емблематичните модели на знаковата марка, който излиза за пръв път през 1962 и е широко застъпен в сериала. Цената на последната генерация от вносителя в България започва от 71 хиляди лева с ДДС.

Премиерният епизод на Малтезе: Детективът на мафията е в събота, 2 март, от 22:00 по Epic Drama.