Планинка е дете на любовта между планината и дизайна

Извиненията да не сме в планината при всеки удобен случай стават с едно по-малко с аналогов проект, готов да върне това полезно удоволствие в живота и на най-големите аматьори.

Мариана Киречева стартира бранда Планинка (ударението е на последната сричка) с идеята за серия семпли пътеводители на българските планини. Като любител планинар и графичен дизайнер по професия забелязах, че на родния пазар няма лесно разбираем и интересен наръчник с красив и изчистен дизайн. Планинка е точно това – проект, роден от любовта между дизайна и планината.

Именно заради това симпатичната девойка решава да създаде такава книжка като визуализира информацията със свои собствени илюстрации, иконки, фотографии и кратки текстове. Основната цел на пътеводителя е да напътства читателя и да обогати знанията си за планината, но и да бъде своеобразен аналогов дневник за споделяне на личното преживяване с леки записки.

Реших да започна серията с Рила планина. В дебютната книжка на Планинка има три основни раздела. Първият съдържа основна информация и интересни факти за Рила, вторият съдържа три маршрута с различно времетраене и трудност, помощник за подготвяне на нужния багаж за всеки от тях и няколко страници за лични впечатления, а третият е посветен на съветите за планината като това как точно да наредите своята раница и какви са основните правила при тръгване на поход.

Освен напътствията в преходите, книжката помага и съвсем конкретно с карти на парковете, резерватите, хижите и заслоните по маршрутите и съдържа три картички с авторски илюстрации и фотографии от Рила, които да запазите като спомен или да изпратите на приятели. Кампанията за Малка книжка за Рила вече е онлайн и предлага предварително закупуване на пътеводителя и подкрепа на целия проект, срещу която можем да получим доста симпатични стикети, значки, торбичка и така необходимото в планината канче.

Кампанията на Планинка за издаване на Малка книжка за Рила е онлайн тук.