Планинка се завръща с малка книжка за Пирин

Планинка (ударението все още е на последната сричка) се завръща без предупреждение в разгара на лятото, за да разсее съмненията какво се е случило с един от най-симпатичните български проекти на 2019.

След дебюта с чаровен пътеводител за Рила в годината преди пандемията, поредицата продължава и с малка книжка за Пирин планина. Форматът със семпъл и изчистен дизайн и основните виновници са същите. Зад цялостната изработка стоят Мариана Киречева и нейният съпруг Милен Иванов, който също е дизайнер, но в друга сфера. Той минава с мен всеки един преход, заснема видеата и ми дава обратна връзка за всяко едно нещо, което създавам по книжката.

Причината за лекото забавяне е, че си имаме работа с истински, красив и удобен пътеводител, който е обходен, описан и сниман от своите създатели. Аналоговият проект и удоволствие на двойката отново е с три раздела: Опознай планината, Преходи в Пирин и полезни Съвети за планината с видовете туристическа маркировка. Новото в книжката за Пирин е, че Мариана и Милен добавят повече от петнайсет описани маршрути с различна трудност и времетраене.

На всички е ясно, че ползвате мобилни телефони и безкраен интернет, но Планинка жали очи и батерии и включва справочник на заслоните и всички хижи с телефонни номера и местоположение, илюстративна карта на всеки преход и на самия Пирин, дневник за личните преживявания, както и списък на всички посетени места, които може да бъдат отбелязани. За по-голямо удобство направихме картонче със списък за нужния багаж, който най-често слагаме в раницата. Три картички с авторски илюстрации и фотографии остават за спомен или за подарък.

Малка книжка за Пирин (200 страници, меки корици, кутия) на Планинка струва 28 лева онлайн тук или в Gifted Sofia на ул. Иван Денкоглу 24.