ТЕСТ ДРАЙВ: Баварска тройка в жегата на Северна Гърция

© Петър Драганов

За маршрут, който се преобръща надолу с главата още преди да започне, е абсолютно подходящо да започнем с финала. А именно – новата 3-та серия на BMW e добра стъпка в правилната посока. След последната адриатическа обиколка с М440i се бяхме усъмнили, че баварците са забравили истинската същност на 3-ката  – удоволствието от шофирането в комплект с удобен туринг автомобил. Двете години по-късно обаче нещата очевидно стоят по различен начин и инженерите на компанията демонстрират добър нюх за нуждите на клиентите и заклетите фенове на този клас – всички по веригата са се постарали да направя един по-просто устроен, но и много добре балансиран автомобил.

© Петър Драганов

Какво имаме предвид? Още при първоначалното запознаване с техническите спецификации на сухо се набиват на очи липсата на решения от рода на въздушно окачване и завиваща задна ос за сметка на стандартното за BMW 320d xDrive пасивно окачване за порядъчно спортно усещане (има и опция за по-твърдо М окачване, спокойно). Дебютиралият за пръв път на изложението в Париж миналия октомври и появил се на пазара през март седан е консервативна еволюция на познати и обичани характеристики, съчетани с напредничави технологии.

© Петър Драганов

Първите впечатления от новата тройка са изцяло повърхностни. Не в лошия смисъл, а просто защото все още не сме я подкарали, нито виждали на живо, когато се озоваваме в подземния паркинг на родното представителство на BMW с ключове в ръка и покана за външен и вътрешен оглед, преди да потеглим към добре планирана обиколка на един от най-живописните маршрути в  Румъния.

© Петър Драганов

Силуетът на автомобила напомня на предишното поколение, но изглежда някак си по-пропорционално за 3-та серия, без да крие посмалената физиономия на петичката в предницата.

© Петър Драганов

Първото нещо, което се набива в очи още през прозореца е контролираната с гласови команди или жестове нова М инфотейнмънт система с огромен десетинчов дисплей в централната конзола и изцяло дигиталните уреди на таблото пред водача. Управляващата ги операционна система е впечатляваща, въпреки натрапчивото предчувствие, че тепърва предстои да се обновява с още много функции. Собствениците на iPhone се радват на стандартно включения Car Play, а тези на Android устройства могат да направят копие на ключа и да отключват и шофират с NFC.

© Петър Драганов

Двойният стандарт според операционната система дразни, но се преглъща бързо. Свързването с телефон е мигновено и позволява да слушате музика, говорите и управлявате своя апарат от волана, докато го зареждате безжично в специално отделение за телефона на държачите за чаши. Свързвайки автомобила с мобилното приложението BMW Connect следите основни показатели като оставащото гориво (и пробег) в резервоара, налягането в гумите, нивото на масло, предстоящите обслужвания, дали сте заключили всички врати и прозорци и най-голямата екстра за непосилни жеги, а и по принципо – задаването на час или включването на охлаждането на салона предварително, за да си влезете на нормална температура, без да рискувате да ви удари шок от климатика.

© Петър Драганов

Целият интериор следва изключително разпознаваемата линия на третата серия на BMW, но се усеща много по-скъп и по-добре изработен от предходната генерация. Подобрената ергономия на седалките на водача и пасажера до него уморяват много по-малко при дълги пътувания (както се оказва след две граници и няколкостотин километра по-късно).

© Петър Драганов

Доброто намерение за тест и каране с огромен кеф в живописния румънски проход Трансаплина се изпарява само няколко часа след границата. Една от колите в нашата скромна група от четири BMW-та не може да продължи и се налага да се разделим, поемайки към Букурещ и обратно на юг през България, за да стигнем до северното крайбрежие на  Гърция. Изводът от четирите дни дневно и нощно шофиране са доволно благи – новата трета серия на BMW е направена с мисълта за перфектния спортен туринг автомобил и затова разполагате с голям багажник дори и в седан версията. Адаптивният круизконтрол следи за автомобили и опасности пред себе си, докато автоматично ви държи в лентата.

© Петър Драганов

В Европа все още е незаконно да пуснете волана, докато сте зад него. Направите ли го, системата сигнализира моментално и не е много удачно да тествате нейното търпение, защото такова липса и в най-лошия случай директно ще спре автомобила. През останалото времем, инфотейнмънт системата препоръчва подходящи места за почивка при дълъг пробег, а камерата над километража следи дали шофьорът е съсредоточен в пътя. Лазерните фарове (допълнителна екстра) пък гарантират спокойно шофиране през нощта, претендирайки за осветеност до 500 метра.

© Петър Драганов

Гореизброените високи технологии са удобни, сигурни и полезни за дълги преходи. Но човек си взима тройка с ясното съзнание, че когато пожелае, може и трябва да получи известна доза забавление. За щастие, това е възможно дори и с двулитров дизелов агрегат със 190 конски сили и цели 400 нютон метра от двете турбини. Не разочароват, особено когато разберете как средния разход на гориво за цялото пътуване не е мръднал над седем литра на стотина километра. И тъй като новата тройка от поколение G20 очевидно е голяма стъпка в правилната посока, няма как да сме търпеливи и за представянето на следващото M3 когато му дойде времето.Пък, ако всичко е наред, може да се пуснем с него до Трансаплина.

Маршрут София – Ръмнику Вълча – Русе – Маказа – Аспровалта – Солун – София
Автомобил BMW 320d xDrive
Разход на гориво 6,9 л/ 100 км (около 320 лева за дизелово гориво по целия маршрут)

© Петър Драганов

Цената на новото BMW 320d xDrive започва от 83 хиляди лева с ДДС. Boyscout тества модификация LINE Model M Sport с цвят, тапицерия и допълнително оборудване за още 48 хиляди, за да достигне до цена от 131 409 лева с ДДС. Чиста работа. Повече информация има тук.