1600 коня срещу 9 милиона? Bugatti Centodieci ви е играта

@ Bugatti

Винаги разчитайте на Bugatti да ви изненада приятно с едни от най-бруталните и абсолютно невъзможни хиперколи на пазара. Последното е малко формално казано, защото лимитираните автомобили на марката рядко достигат простосмъртните и са запазени предимно за редовните клиенти на френската марка.

@ Bugatti

Такъв е случаят и с новото Bugatti Centodieci (110 на италиански), което отбелязва 110-ия рожден ден на производителя с вдъхновение от един от най-важните класически модели на марката от близкото минало. Оригиналното Bugatti се произвежда едва от 1909 до смъртта на своя създател Ettore Bugatti през 1947. Многократните опити за съживяване на марката през следващите няколко десетилетия са безуспешни, поне докато не се намесва Romano Artioli в края на 80-те години.

@ Bugatti

Екипът от инженери на италианския предприемач и колекционер на марката отговаря на предизвикателството да създаде най-добрата и най-бързата кола в света с EB110, представено през 1991 точно за 110-ия рожден ден на покойния Ettore и отвяло всички конкуренти за времето си с брутален 12-цилиндров двигател зад шофьора и 4х4 задвижване на колелата – абсолютен звяр с 3,5 литров агрегат в две модификации от 560 коня в GT версията и 611 в Super Sport, който подобрява редица рекорди за скорост и ускорение, достигайки 351 км/ч и спринтирайки от 0 до 100 км/ч за нищожните 3.26 секунди.

@ Bugatti

Приказката на оригиналното EB110 обаче продължава едва четири години до 1995, за да бъде почетена почти четвърт век по-късно с въпросното Centrodieci – конструирано върху платформата и невероятната механика и технологии на серийните Chiron и Divo животно с брутална мощ от 1600 конски сили и силует, които загатва, но и няма много общи черти със своя предшественик, ако не броим иконичните пет въздуховоди във формата на диамант зад страничните стъкла.

@ Bugatti

Ще го разпознаете мигновено по улиците на Монте Карло през 2022 по тънките предни и задни фарове, тройната решетка, и всички останалите дизайн детайли, които го различават от обикновените Bugatti-та на пазара. 10-те предвидени за производство бройки вече са продадени за скромната базова цена от по 9 милиона долара на автомобил. Еми честито.

Повече информация за новото Bugatti Centodieci има тук.