Адриатическата Ривиера e екстра за кабриолети

© Петър Драганов

Носталгията по отминалото лято изпраща група BMW ентусиасти на обиколка по красивите пътища на Адриатическата Ривиера с надежда за още малко морски приключения. Планът е повече от простичък. Отиваме да разгледаме стария град на Дубровник и живописните снимачни площадки на Игра на тронове, да плаваме до родното място на Marco Polo и не на последно място да покараме по крайбрежието на Хърватска и Черна гора и през планините на Босна и Херцеговина. Съвсем очаквано, подобни пътувания са неколкократно по-вълнуващи зад волана на добър кабриолет. Свободата да нямаш покрив над главата си и да попиваш напоителната красота на величествени планини, в чието подножие сме решили да тестваме новото BMW 440i Convertible – приятна алтернатива на малко по-мощния и по-бърз кабриолет Audi S5 в същия клас.

© Петър Драганов

© Петър Драганов

© Петър Драганов

Каньонът на река Дрина разделя териториите на Босна и Херцеговина и Сърбия по възможно най-красивия начин. По протежение на втория по големина каньон в света се вие бавен път, изпълнен с много завои, прекрасни гледни и десетки тунели, които се оказват и перфектни акустични зали за агресивно ръмжащи спортни автомобили като BMW-тата в българската колона и нашето взето назаем чисто ново кабрио BMW 440i. Пътуването със свален гюрук в подобен каньон с мисълта за 320-те конски сили под капака на ръмжащия двигател и x-drive задвижването за приятно спортно шофиране в завоите са си неописуемо изживяване.

© Петър Драганов

Дубровник е място, което трябва да се види. Причини за това скромно и повелително заключение се намират и без излишно напъване. Дали заради величествената крепост и славата на града като едно от най-красивите места по бреговете на Адриатическо море или заради новопридобитата слава покрай снимките на Игра на тронове и задължителните за всяка популярна дестинация талази азиатски туристи, Дубровник има с какво да очарова и изненада и то не само като доста добро място за ветроходство.

© Петър Драганов

© Петър Драганов

Градът се обикаля на длъж и на шир за по-малко от ден – подходящи места за разходка освен споменатата и препълнена с туристи крепост са пристанището с големите лайнери, които дават отлична възможност да помахате и полафите небрежно с възрастни немски туристи, обикалящи Средиземноморието с някой от десетките круизни кораби в тази част на Европа.

© Петър Драганов

Ако Хърватска е третата най-бедна страна в Европейския съюз (след България и Румъния), то Дубровник определено не допринася с нищо за тази статистика. Дори напротив – най-скъпият град в страната изповядва ценообразуване от вида на своеволна интерпретация на логиката от ресторантьорството в Западна Европа.

© Петър Драганов

Разликата е, че след посещение в някое от десетките места за хранене, ресторантите в Милано, Венеция, Мюнхен и Берлин ни се струват приятно евтини. Семпла вечеря за двама в скромен ресторант някъде в стария град струва най-малко 350 куни (около 90 лева).

© Петър Драганов

Спорните емоции от ресторантите в Дубровник изчезват няколко секунди, след като сме свалили гюрука на M440i и сме се отправили на разходка из града и неговите околности. Красивите гледки следват една след друга накъдето и да се обърнем.

© Петър Драганов

Комбинацията от мек средиземноморски климат, множество острови и красиви пейзажи превръща южното крайбрежие на Адриатика в желана дестинация за ветроходство. Личи си как венецианското владичество е оставило силни следи в хърватските морски традиции.

© Петър Драганов

© Петър Драганов

Разположеният в непосредствена близост до Дубровник остров Локрум е превърнат в малък и спокоен резерват за зайци и пауни. Билетът от 10 лева дава достъп до пълната обиколка на резервата и малкия музей с оригиналния трон от Игра на тронове. На Локрум има не повече от четири ATV-та и големите групи от туристи стигат по-трудно, съответно атмосферата е доста по-спокойна и лежерна от пренаселения Дуброник.

© Петър Драганов

И понеже здравият разум повелява да спите не в претъпкания Дубровник, а в някое от красивите селца по пътя към границата с Черна гора, за препоръчване е придвижването с малки и големи фериботи, които спестяват висене в трафика и добавят още повече гледки за Instagram профила и за душата.

© Петър Драганов

Крайбрежният град в най-изолираната част на Которския залив е забележително място. Неслучайно наричат околността с задължаващото определение Балканска ривиера, но само един ден в Котор е достатъчен за да се разбере защо черногорци избират независимостта на своята страна преди повече от десетина готини.

© Петър Драганов

Най-запазената крепост по протежението на Адриатика е част от световното културно наследство на Юнеско. Истинските бойскаути задължително изкачват петте хиляди стъпала до върха, за да се насладят на изключителната гледка към красивия залив Котор и живописните градчета по протежението на неговите брегове. Не пропускайте неколкочасово посещение на близкия Пераст, после ще ни благодарите.

© Петър Драганов

За разлика от Дубровник, Котор е далеч по-спокойно място. Обяд за двама излиза около петдесетина лева, паркингът е между лев и два на час, а старата част на града се обикаля за два-три часа с доста бавно темпо.

© Петър Драганов

© Петър Драганов

Кодовото название на 4-та серия F33 използва твърд таван, което веднага подсказва, че теглото на автомобила няма да е никак малко. В сравнение с купе вариантa на 4-та серия, BMW M440i Convertible се усеща по-тежко и по-замислено в завоите, но за кабриолет се държи доста стегнато и спортно. Въпреки турболенцията, която се появява при неизползване на откровено грозният ветробран, вградените в седалките духалки в областта на тила създават необходимият комфорт. Възможността да слушаш ревящите гърнета със свален таван е забавна. Седемстепенната автоматична скоростна кутия може да се стори мудна на феновете на по-агресивното шофиране, които най-вероятно ще изберат шофиране в M/S режим, за да извлекат максималните възможности на 450Nm и 320 коня на този двигател.

© Петър Драганов

Интериорът не впечатлява с нищо революционно, но усещането за простор и свобода в кабрио е незаменим. Инженерите и дизайнерите на BMW залагат на функционалност и ергономия. Всичко работи добре и бързо. Информационно-развлекателната система предлага всичко необходимо и се свързва бързо със смартфон, а Harman Kardon озвучаването е отлично ниво дори със свален гюрук. BMW Connect позволява да слушаме любимите си парчета в Spotify и да боравим с функциите на телефона по по-безопасен начин. Цветният дисплей на предното стъкло прожектира информация свързана с пътуването в зрителното поле на водача, за да се концентрирате максимално върху пътя.

© Петър Драганов

На гюрука са му необходими двайсетина секунди, за да се сгъне напълно. В такава подобна конфигурация обаче оставате почти без багажник, затова пътуването на по-дълги разстояния може да се окаже премеждие за повече от двама пасажери. Ако решите да притежавате четвърта серия, силно препоръчваме да разгледате и пробвате различните агрегати на този модел. Boyscout предпочита М4, защото получава най-доброто и най-ефективното от BMW във всяко едно отношение. Интересен вариант е и 435d заради солидната тяга в ниските обороти. 440i е бюджетен вариант, който обаче харчи повече и върви по-малко от стандарното М4. Спасява го единствено прибиращият се покрив. Кабриото е другият наш възможен живот, няма какво да се лъжем.

© Петър Драганов

Маршрут София – Каньонът на р. Дрина – Дубровник – Котор – София
Модел BMW M440i X-Drive Convertible
Разход на гориво 10,5 л/100 км (около 600 лева за бензин)
Цена от 87650 лева в брошурата на BMW България