Успокояваме ума и борим стреса с БГ приложението Анима

Момчетата не плачат, ама не баш. Съвременните мъже не са животни (с доста изключения) и често изпадат в ситуации, които ги изкарват не само извън нерви, но и извън всякакви граници на сравнително спокоен и здрав ум. И понеже психологичната помощ е скъпо, но необходимо удоволствие, се налага да ползваме и малко допълващи методи, за да не се превърнем в жалък и зле облечен балкански вариант на героя на Michael Douglas от Пропадане.

Поводи много, но привидната безизходица на William Foster може да се случи на всеки, затова даваше шанс на Анима – първото БГ мобилно приложение за спокойствие и психично здраве, което предлага лесни техники за релаксация и самопомощ при стрес, демотивация или тревожни разстройства. Или, казано по черноглед начин, светата троица на ежедневния градски живот.

Създаденото от клиничния психолог Петя Стойчева Кривицки приложение учи на самопомощ за успокояване на ума, справяне със стреса и постигане на по-добри резултати в работата и ежедневието чрез лесни за практикуване упражнения, които са достатъчно простички за употреба от всеки. А всеки въобще не е голямо изхвърляне. По данни на Световната здравна организация, над 300 милиона души в света страдат от депресия, а над 260 милиона – от различни психични разстройства.

Тази статистика не включва хора, изпитващи честа тревожност, умора от ежедневието, стрес в работата или трудни житейски ситуации. Затова създадох Анима – за да е достъпна за хората, но без да замества нуждата от психиатър или медицински специалист при сериозен проблем. Затова още преди да го инсталираме си говорим с Петя Стойчева Кривицки какво точно е Анима, защо момчетата трябва да плачат и какво да правим като ни падне батерията (на телефона).

Кои са най-често срещаните проблеми с мъжкото психично здраве? Мъжкият образ го свързваме със сила и издръжливост. Чувала съм майки да казват на синовете си: Нали си мъж, мъжете не плачат! Така се научават да не показват и споделят чувствата си и да се държат мъжки. Да, обаче и мъжете, и жените са човешки същества, които имат нужда да споделят и да отреагират емоция. Колкото по-рано си го позволят, толкова по-добре за тях. Емоциите е добре да се изразяват, това наричаме катарзис – освобождаване. В противен случай може да се получи ефектът тенджера под налягане – когато дълго време сдържаш емоциите си, положението в един момент неизбежно става неудържимо и емоциите избухват като вулкан. Мъжкото държание и задържането и потискане на емоции може да доведе до проблеми със съня и взаимоотношенията, а също и до вредни навици, тревожни разстройства и други състояния, които нарушават ежедневния комфорт.

Защо мъжете се страхуват да говорят за психично здраве и терапия? Страхът им идва основно от стремежа да не развалят представата за себе си. Мислят си, че всички очакват от тях да са силни и смели, страхуват се да не изглеждат слаби и в повечето случаи се чувстват неудобно, когато споделят. Истината е, че повечето потребители на психологична помощ са мъже. Eмоционалната интелигентност е способността да споделяш и да съпреживяваш, a високата емоционална интелигентност е в основата на добрата и качествена социална компетентност.

Скрийншоти от приложението

Какво точно представлява Анима? Основната цел на мобилното приложение е да превърне телефона от източник на стрес в съюзник за борба с него. Анима предлага аудио упражнения с водещ глас за успокояване на ума, които може да се използват в различни ситуации. Kъм момента в приложението има десетки упражнения в пет основни категории, като тенденцията е да се увеличават и допълват постоянно. Има упражнения за успокояване на ума и тялото, за визуализация на успеха, за справяне с панически атаки, за по-бързо заспиване и много други. Има и специална категория за спортисти с упражнения за мотивация, концентрация, визуализация и възстановяване. Категорията Взаимоотношения пък е предназначена за подобряване на междуличностните отношения: от тези на работното място до семейни конфликти и взаимоотношения. Целта на упражненията е да са в помощ на хората, за да общуват по-продуктивно с другите и да не се разочароват, да очакват по-малко от хората, с които общуват, работят или живеят. Да разчитат на собствения си ресурс, за да не страдат и да не се фрустрират, когато очакванията им спрямо другите не се оправдават.

Коя от петте категории в приложението е най-проблемна и защо? Не съществува общовалидна скала за измерване на това как се отразява всеки един проблем на различните хора. Още повече, всеки има своя капацитет за справяне в различни ситуации. Може би една от важните категории е трениране в спокойствие, защото е общовалидна, а и винаги имаме право на избор как да се отнесем към всеки един казус в ситуациите, в които изпадаме. Нека не забравяме, че нагласата е много мощна техника за създаване на успех и неуспех. Много малко хора могат да си почиват качествено. Всички знаем, че човешкият мозък работи винаги – дори когато спим, той произвежда сънища. Един от начините да си почива са упражнения като тези в Анима. Ако ги превърнете в навик, ще бъдете по-спокойни, по-здрав, а защо не и по-щастливи?

Има ли съществени предимства в приложението пред живия контакт и кога да се засилим директно към психолог или психиатър? Предимството е, че телефонът винаги е с теб. Достъпът до упражненията е моментален, в точния момент, в който имаш нужда. Можеш сам да избереш какво да слушаш. Категориите обхващат всички сфери, в които може да се изпита дискомфорт. Всяка сесия е с продължителност от няколко минути и може да бъде слушана по колкото пъти е необходимо на ден. Приложението предлага и функционалност за самооценка на емоционалното състояние, като дава възможност за самоконтрол и проследяване как се променят емоциите на потребителя с всеки изминал ден.

Когато е необходима психологична помощ, мобилно приложение за самопомощ като Анима не може да бъде заместител, но може ефективно да подпомага и допълва  подобна терапия. Анима не е лекарство. Също не бива да се твърди, че Анима е за болни хора. Упражненията са в помощ на всички, които изпитват моменти на преумора, стрес, загуба, негативни чувства, проблеми със съня, натрапчиви мисли, панически атаки, демотивация, липса на самочувствие и други такива. За да имаш тези казуси не е задължително да си болен и в същото време всеки един от нас в някакъв етап от живота си се сблъсква с подобни ситуации.

Няколко техники за наизустяване за моментите, в които ни е паднала батерията (на телефона)? В моменти на преумора винаги можете да използвате техниката с дишането. Заемате удобна позиция, вдишвате дълбоко и издишвате, няколко пъти. Много по-лесно ще ви бъде, ако си свалите и приложението. С него няма нужда да се затормозявате да помните нещо наизуст, просто пускате записа, слушате и се отпускате.

Приложението Анима може да бъде свалено безплатно от App Store (скоро и в Google Play), но използването на упражненията е с платен абонамент – едномесечният е 10 лева.