Giulia GTA ни връща към спортната легенда на Alfa Romeo

За да се потопим изцяло в духа на новата бегачка на Alfa Romeo, трябва да пропимним важното значение на легендарното съкращение GTA. Така наречената Gran Turismo Alleggerita възниква още през 1965 със спортната Giulia Sprint GTA, заменила шасито на Giulia Sprint GT с идентично, но олекотено такова от алуминий и двигатели с два разпределителни вала и двойно запалване с впечатляваща за онова време мощност от 115 конски сили (170 за състезателната Touring  модификация).

Състезателният успех на модела е незабавен: три последователни победи в Challenge Europeo Marche, десетки национални първенства и стотици индивидуални състезания в цял свят. 110 години след основаването си, италианската марка напомня за своите спортни корени и иконичния модел с нов вариант на легендата. Тазгодишният седан Giulia GTA е технически и концептуално вдъхновена от Giulia GTA от 1965, но базирана на Giulia Quadrifoglio. Освен с по-мощна версия на двигателя 2.9 V6 Bi-Turbo с 540 конски сили (от 0 до 100 км/ч за 3.6 секунди), новата Alfa e конструирана със свръхлеки материали, за да се възползва по максимално добър начин от стотина килограма по-ниското тегло, сравнение с Quadrifoglio.

По-екстремните фенове най-вероятно ще се залепят директно за още по-напомпаната модификация Giulia GTAm с четири врати, аеродинамичен дизайн, две спортни седалки с 6-точкови предпазни колани, удобно разположен пожарогасител на мястото за задните седалки и яркочервен ролбар. Предварителната резервация за общо 500-те номерирани автомобила Giulia GTA и GTAm с все още необявена цена е през новия представител на марката за страната, Витоша Ауто.