Lamborghini намира и реставрира Miura-та от Италианска афера

В холивудския фимов канон с велики автомобилни моменти има място не само за Aston Martin-ите на Bond и Ford Mustang-a на Steve McQueen в Булит. Феновете на оригиналната Италианска афера с Michael Caine помнят откриващата сцена, в която стилният английски гангстер Roger Beckermann (актьорът Rossano Brazzi) шофира оранжево Lamborghini Miura P400 по виещия се път в проходя Свети Бернар на фона на елегичното On Days Like These на Matt Monro и Quincy Jones, заглушавано само от рева на 12-цилиндровият двигател на италианската красавица.

Красива работа. Ако помните или сте изгледали горния клип до сами край обаче, вече знаете, че нещата не свършват добре за въпросното Lambo и неговият шофьор. За щастие, великолепните два броя Miura от филма имат съвсем различна съдба в истинския живот. Или поне единият от тях. Филмовото студио използва една катастрофирала Miura за последната минута от горното клипче, а здравата от началото е върната обратно във фабриката на Lamborghini и подготвена за продажба на първия от следващите собственици – италианец от Рим.

© Lamborghini

Половин век след премиерата на филма и десетилетия неяснота какво се е случило и къде се намира здравата Miura, реставраторското ателие на Lamborghini Polo Storico не само успява да я издири, но и възстановява оригиналната Miura P400 от филма с шаси #3586, след като я намира да кротува в колекцията на Fritz Kaiser от Вадуц – столицата на Лихтенщайн.

© Lamborghini

Настоящият собственик сам се свързва с Polo Storico, за да установи дали въпросната Miura не е същият автомобил от Италианска афера. Oранжевата Miura е изпратена за обстоен преглед и установяване на автентичността в централата в Сант‘Агата Болонезе. За целия процес помагат и бивши служители като Enzo Moruzzi, който доставя въпросната Miura на снимките през 1969 и я шофира като дубльор в повечето сцени.

© Lamborghini

Moruzzi си спомня как по онова време оранжевата Miura P400 е почти готова на поточната линия: в правилния цвят, с ляв волан и интериор с бяла кожа. Беше идентична с катастрофирала и затова решиха да я използват във филма. Единственото, което ни притесняваше, бяха елегантните бели седалки от кожа, които трябваше да останат в перфектно състояние до връщането на автомобила в Сант‘Агата. Именно заради това помолих нашите хора да ги заменят с едни черни кожени, които използвахме за тестове. Издайническият детайл бяха белите подглавници, които бяха сложени върху стъклото, разделящо купето и пасажера от двигателя и нямаше как да ги заменим навреме. Можете да ги видите и в самия филм. Трябват им само 50 години, но най-накрая все пак я намират, за което браво.