(Boyscout) програма за Европейската нощ на музеите в София

За петнадесета поредна година Френският институт в България, Столична община и Министерството на културата се събират като голям институционален Волтрон, за да отбележат Европейската нощ на музеите. Повече от 50 галерии и музеи отварят безплатно и до късно вратите си, а ние правим един бърз гид на най-интересното от всички изложби, концерти, ателиета, прожекции и всевъзможни артистични събития, за да сглобите собствена програма.

© Иван Христов – Грога

Абстрактната живопис на Иван Христов – Грога

Иван Христов – Грога е живописец с фин рисунък и прецизен стил, определян като хиперреализъм със сюрреалистичен привкус или магичен реализъм. Символиката, както може да се подразбира, е доста комплексна. Дебютна разходка до сравнително непозната, но стара галерия, специализирана в съвременно българско изкуство и основана още през 2003 под името Галерия Хаджистоянови.

От 11:00 до 00:00 на в Арт Галерия Европа на ул. Леге 3

Фрагменти

Студентите, докторантите и преподавателите от специалностите Сценография, Мода и Калиграфия в НХА се срещат в колаборация за интерактивни обекти, инсталации и мултимедия, заснета по време на създаването на обектите и калиграфските изображения.

От 13:30 до 23:00 в Галерия Академика на ул. Шипка 1 (в НХА)

Намериха главата ми някъде в ъгъла до цветята, 2019 © Явор Костадинов

Някой страхове на Явор Костадинов

Необичаен автопортрет, съставен от образите на някои от най-големите страхове и фобии на младия художник Явор Костадинов. Експозицията на 25 живописни произведения и колажи е създадена специално за пространството на галерията.

От 18:00 до 23:00 в Галерия Васка Емануилова на бул. Янко Сакъзов 15 (на гърба на парка Заимов)

Everything will be alright на Росица Гецова

Съвременна живопис, която експериментира с различни материали и специфична авторска техника (обеми, затворени в плексигласови кутии, дигитални рисунки и видео) и засяга екзистенциални въпроси за, цитираме, дисбалансираното състояние на съвременния човек в обществото и размитите граници между реално и нереално.

От 13:30 до 21:30 в Галерия Сердика на ул. Цар Самуил 90 Б

Vernacular MashUp! на Jean-Marie Donat

Писали сме всичко за тази изложба преди време тук. Защо трябва да я посетите точно днес в 20:00? За да хванете дебюта на лимитираната бира от серията Cosmic Debris IPA на Бял Щърк с етикет, вдъхновен от серията Rorschach на Donat.

От 10:00 до 00:00 в Галерия Синтезис на бул. Васил Левски 57

Преплитане на Радоил Серафимов и Така ли? на Станимир Генов

Всичко наведнъж

Радоил Серафимов, Руди Нинов и Станимир Генов прекарват няколко месеца в активни разговори и обмен на идеи, за да представят платна, напластили събрани знания, енергия и умения в определен период. Нито една от показаните работи не е мислена предварително, нито е скицирана и проверена в рисунка или друга медия. Всички творби са се появили наведнъж. Освен в присъствието на авторите, изложбата ще бъде закрита и с диджей сет на Discobeton между 20:00 и полунощ.

От 12:00 до 00:00 в Галерия Структура ул. Кузман Шапкарев 9

Коне в екстремни условия, Монголия

Магията на изтока

Всичко за сборната фотографска изложба с пейзажи от Бангладеш, Виетнам, Кувейт, Индия, Индонезия, Иран, Ирак, Китай, Монголия, Обединените Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония портрети от изложба Магията на Изтока е тук.

24/7 на Моста на влюбените до НДК

Военна техника и концерт на обичайното място

Освен със своята постоянна външна експозиция с над 270 образеца на бойна техника, коринтски шлем от VII-VI в. пр. Хр. и вещи на родни личности със значение за военната история, музеят на ул. Черковна обещава тематичната изложба На борда на флотската история, лятно кино и концерт на представителния духов оркестър на Сухопътните войски от 19:00, който е супер.  

От 18:00 до 23:00 в Национален военноисторически музей на ул. Черковна 92

40 години персонални компютри Правец

Кога друг път ще се разходите до политехническия музей, за да се потопите малко в носталгичната история на легендата Правец (компютрите, не родния град на Живков) и да гледате черно-бяло нямо кино – Човекът с камерата с Buster Keaton от 1928 (18:30) и Модерни времена с Charlie Chaplin от 1936 (21:00)?

От 18:00 от 23:30 в Национален политехнически музей на ул. Опълченска 66

Графика и живопис от Васил Иванов

Според Петър Увалиев Васил Иванов е човекът, който дълго време е единственото лице на модерното българско изкуство на запад. Приживе, изключителният художник е ерудит, философ и мистик и последовател на Петър Дънов, който се занимава с йога, астрология и хиромантия и води затворен, изолиран, аскетичен и концентриран в творчеството си живот. Настоящата изложба с над 90 негови творби акцентира върху работите от така наречения космически цикъл на Иванов – неговата визитна картичка в историята на изобразителното изкуство.

От 16:00 до 23:30 в Двореца на пл. Княз Александър І 1

10-то биенале ФОДАР: Факт, фикция, истина

Изложбата в Музея на социалистическото изкуство представя творби на 27 млади автори и на такива, ориентирани към настоящето на страните от Източна Европа. Соц реализъм 2019.

От 14:00 до 21:00 в Музей на социалистическото изкуство на ул. Лъчезар Станчев 7

© Naoya Hatakeyama

ТОХОКУ през погледа на японските фотографи

Тохоку е регион в североизточната част на остров Хоншу, в който се развива една от най-старите японски култури Джомон, известна с керамичните изделия във формата на пламък (13 000 г. пр. н.е. до около 1000 г. пр. н.е.). Именно там са и най-големите щети от опустошителното земетресение на 11 март 2011. Изложбата в САМСИ представя фотографии на Тохоку, заснети от деветима фотографи и една фотографска група през 50-те и 60-те години на ХХ век.

От 16:00 до 23:30 в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство на бул. Черни връх 2

©Centre Pompidou, MNAM-CCI/RMN-GP©Josef Koudelka/Magnum Photos

Josef Koudelka: Изгнания

Най-важните фотографски изложби в столицата се случват на едно и също място по едно и също време. Освен Vivian Maier и курираната от Иглика Трифонова изложба Портрет на приятел, СГХГ приютява още забележителния фотограф на Пражката пролет – Josef Koudelka. 75-те фотографии от серията Изгнания излизат за пръв път извън Франция и центъра Pompidou. Човекът, рискувал живота си за да заснеме съветското нашествие в Чехословакия през 1968 странства из Европа от 1970 до 1987 и създава убедителни фотодокументи за генезиса и страховете на Европа – изгнаничество, номадство, конфликти, природа, променена от човешката дейност. Отидете по-рано, за да разгледате спокойно и двете изложби и да останете за джаз, фънк и фюжън концерта на Мирослав Иванов Квартет от 21:30.

От 18:00 до 00:00 в Софийска градска художествена галерия на ул. Ген. Гурко 1

Еропейската нощ на музеите – София е днес, 18 май, от 12:00 до 01:00. Повече информация за събитието е тук. Удобна електронна брошура – тук. Входът за всички събития в програмата е свободен.