Никола Стоянов стилизира околната градска свинщина

Няма нужда да разчитаме само на Спаси София и чутовната безпомощност на Фандъкова, за да се наслаждаваме на градската свинщина и абсолютна мърлящина – трябва само да се огледаме, за да забележим визуалната полюция и разпад, които ни заобикалят.

Но за да не сме чак толкова черногледи, минаваме през фотографската изложба на варненския фотограф, философ и преводач на текстове за технологии и кибернетика Никола Стоянов, който стилизира познати градски детайли от пейзажа на черен фон и ги излага в първата изложба на КО-ОП за 2021. Кураторът на експозицията Христо Калоянов определя табелите, решетките, кофите за боклук и висящите кабели като лесен за откриване, но труден за вникване вход в забравен архив на градската тъкан.

И добавя: Присъствието на тези предмети е фрагментарно според функционалното им предназначение в инцидентността на ежедневното. Изваден от този контекст, предметът губи способността си за практичност и представен в тази голота, служи като терминал към паралелен свят на индустриална телеология и материална корпоралност. В процес е фикция, базирана в близката реалност на всекидневието, медитация над разграждането и градежа, но най-вече метод, обръщащ процеса на инфраструктурна сублимация. Уха. Има и зин.

Изложбата В процес на Никола Стоянов е в КО-ОП на бул. Янко Сакъзов 17 до 16 януари. Повече информация за събитието има тук.