Фотографската колекция на Jean-Marie Donat e леко зловеща

Jean-Marie Dоnat обича да идва често в София. Третото гостуване на парижкия колекционер на намерена фотография в столицата е заради последната му изложба Vernacular Mashup!, която се провежда паралелно с голяма ретроспектива в китайския град Ланджоу.

Макар и по-скромна като мащаб, софийската експозиция продължава на модула Намерена фотография и показаната през 2018 изложба Семейство Стоянови на Тихомир Стоянов с няколко тематични серии от колекцията на Donat, събирана повече от 35 години от всякакви архиви, антикварни магазини, битаци и аукциони и наброяваща над 400 хиляди кадри, негативи и пощенски картички – близо век от историята на фотографията до 1980.

Сред десетките различни серии с анонимни изображения, които често пренарежда в нов контекст и сюжет според идеите си, Donat избира да представи точно пет. Ранните моментни снимки в Blanck са заснети между 1920 и 1940 50 негатива върху светлочувствителна хартия, които изследват способността на фотографията да пресъздава реалността и го играят ранен предшественик на полариоидите.

Predator пък събира снимки от различни страни, правени между 20-те и 70-те години и обединени от често срещан проблем в любителската фотография – сянката на фотографа, която освен забавна, може и да бъде зловеща като става въпрос за сенки, носещи шапка с периферия.

Книгата То Heaven е своеобразна малка монография на уличния фотограф Francois Gabriel от Монмартр, който превръща в декор стълбите на няколко метра от неговото студио, за да ги използва за групови портрети на случайни минувачи в продължение на 30 години от една и съща гледна точка и с един и същ фотоапарат.

Популярната през 30-те и 40-те години английска настолна игра Physogs е съставена от изображения, позволяващи да се конструира фоторобот, а колекцията WTF! събира над 1000 налудничави снимки от цял свят, намерени в интернет и публикувани в три отделни книги на издателство Innocences: What The Fuck! (2016), What The Mega Fuck! (2017) и What The Super Mega Fuck! (2018). С други думи, много наш човек.

Vernacular Mashup! е в софийската галерия Синтезис (бул. Васдил Левски 55) до 27 май. Изложбата се открива тази вечер след 19:00 в присъствието на автора, който обещава да пуска плочи от своята колекция с ямайска музика на същото място до 23:00 с DJ Delightfull. Входът е свободен. Повече информация за събитията има тук.