Троен Helmut Newton с изложба в Берлин, книга и филм в София

Търсенето на оправдания за злоупотреба с Helmut Newton достига върхово ниво този петък, 3 декември, с три конкретни предложения. Но ги караме отзад напред поради причини, които няма смисъл да обсъждаме.

Както се разбира от горната галерия, пътво попълваме домашната колекция с изложбения каталог Helmut Newton. Legacy, който събира известни и новооткрити кадри от един от най-популярните и публикувани архиви в съвременната модна, портретна и еротична фотография. Все пак не бива да забравяме, че професионалният воайор работи усилено повече от пет десетилетия и стига до милиони на страниците на Vogue, Elle, Paris Match и десетки други.

Привлекателното и често пъти забавно наследство на Helmut продължава да бъде изследвано не само заради централната роля на жените в неговите сюжети, но и заради невидимата граница между фантазия и реалност, която ги следва по петите и кожените и много луксозни елегантни шлифери от начало до край.

Снимайки предимно в и около Монте Карло (където живее от 1981 нататък), Newton трансформира локациите на своите сесии в минималистични театрални сцени, където богатите и красивите могат да демонстрират своя ексцентричен живот.

Carla Bruni, Blumarine, Ница, 1993 © Helmut Newton Foundation

Цялото предизвикателство към всички визуални клишета се случва по запомнящ се начин, но без Newton да губи чувството си за самоирония. Последната дебела монография на немския фотограф всъщност е каталог на настоящата ретроспективна изложба с близо 300 кадри в неговата берлинска фондация, предвидена да съвпадне със стотния му рожден ден, но отложена с година заради пандемията.

Maschine Age, Thierry Mugler, Vogue US, Монте Карло, 1995 © Helmut Newton Foundation
Condy Crawford, Vogue US, Монте Карло, 1991© Helmut Newton Foundation

Но преди всичко останало е добрата идея на Фотофабрика и Master of Art да организират още една петъчна прожекция на Хелмут Нютън: Лошият и красивият. Документалният филм на Gero von Boehm е дяволски забавен, много смел и доволно интелигентен портет с любов към един от най-важните фотографи на ХХ век, който обаче (филмът, не чичо Helmut) не бяга от актуалните въпроси за експлоатирането на порно шик естетика в по-смелите фетишистки кадри, болезнената тема за мизогинията и голямата питанка дали голите жени в кадрите на Newton наистина са овластени или обикновени сексуални обекти.

Отговорите са директно от устата на самите модели, музи и хора от индустрията като Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabella Rossellini, Claudia Schiffer, Marianne Faithfull, Hanna Schygulla, Nadja Auermann, съпругата на Newton June (Alice Springs) и много други. Освен да тълкува провокативните и подривни кадри на страхотни жени, Лошият и красивият съдържа много домашни видеоклипове от личния архив на фотографа и архивни филмчета (включително един знаменит диалог със Susan Sontag).

Helmut Newton, Холивуд, 1996, фотография от Alice Springs © Helmut Newton Foundation

Хелмут Нютън: Лошият и красивият е тази вечер, 3 декември, от 19:00 в Дом на киното. Билетите струват 10 лева онлайн тук и на касата на киното. Изложбата Helmut Newton. Legacy е в берлинската Helmut Newton Foundation до 22 май. Каталогът Legacy (твърди корици, 424 страници, Taschen) струва 160 лева онлайн тук.