Бакхус избира най-добрия бар в България

Спутник © Стефан Сучев

За разлика от разочароващите Оскари, Грамита, конюнктурни отличия за услуги, заведения и всевъзможни конкурси и състезания за най-доброто еди-какво-си, Бар на годината Бакхус заслужава внимание заради добрия вкус на организаторите, безкомпромисния избор на ресторант на годината и готините събития като Streat Fest и Fish Fest.

Както се подразбира от самото име, същинският фокус на Бар на годината Бакхус е поставен върху коктейлите и най-добрите местни дестинации, където да ги намерим. Списъкът с номинираните в четирите категории за коктейл бар, ресторант-бар, дебют и бар на читателите излиза на 15 март и е резултат от анкета сред 80 бармани, собственици на барове, вносители и дистрибутори на алкохол и хора от бранша и отсяване от професионално жури. Изискванията: авторско меню, качествена селекция от продукти, използване на сезонни и пресни съставки, гостоприемство, отношение към клиента и постоянство в предлаганата услуга.

Освен самата церемония и награждаване, събитието предвижда и майсторски класове за професионалисти и любители, уиски стая с 50-ина различни бутикови бутилки, щандове на World Class, Hennesy, Reika, Millagro, кът за висок клас ликьори, джин и ром, коктейли със Stolichno, finger food от Red Devil и Томеко, визуално шоу и музика от Sofia Beats и новата банда на тромбониста Вили Стоянов.

Най-вълнувашата част от програмата обаче е първото бар-шоу в страната с 10 от най-добрите барове, които правят по два коктейла от своите запазени марки на място. Обещаваме да консумираме крайно отговорно и хвърляме бърз поглед към участниците:

Пощата в Пловдив е само на около година, но бързо успява да си спечели вярна аудитория не само с приятния интериор и изглед към Цар Симеоновата градина, но и най-вече с менюто от класически рецепти и вариации, авторски и крафт коктейли.

Съдейки по красноречивото име, Култура Speakeasy Bar e вдъхновен от Сухия режим в Щатите и тоталитарното наследство на България. Новото място във Варна отваря всеки ден точно в 17:32 и предлага авторски коктейли с отличаващ се вид и разпознаваем стил.

Софийският Caldo предлага над 300 вида уиски от повече от 15 държави в своята уютна шотландска атмосфера на централната столична улица Раковски. , барът се отличава с топлина и уют в шотландска атмосфера.

© Стефан Сучев

Коктейлите на софийския Спутник интерпретират типични родни вкусове и най-доброто от световните тенденции с източноевропейско намигване от по-добрата страна на соц носталгията без излишен патос. Гостоприемните бармани работят с много продукти и съставки, които си набавят от локални производители или ги приготвят сами. Стремежът към zero waste/plastic free/dog-friendly политика заслужава адмирации.

Първият класически коктейл бар в София е създаден още през 2001. By The Way дължи високия си стандарт в коктейлната култура не само на дългогодишния си опит, но и на професионализма на своя бар-мениджър Димитър Димитров – съставки като кордиали, инфузии и чайове са приготвени с модерни готварски технологии от подбрани висококачествени продукти, а всички модерни коктейли в менюто се правят от бармани, част от които с отлични изяви и в World Class.

One More Bar на Шишман е вероятно най-популярният дневен и нощен бар в София за една определена и много интересна прослойка, която оценява неговата безотказно работеща комбинация от класически и авторски коктейли.

Public подозира, че всеки би искал да опита Маргарита в Мексико, Мохито в Куба и Сангрия в Испания и вярва в хедонистичната концепция за бара като място за усмивки и радост от живота. Именно това е причината да се опитва да очарова със своята интерпретация на познати и не толкова познати миксирани напитки.

Великотърновският Tequila Bar Funky Monkey стартира скромно преди пет години с няколко мебели за реставриране, но и с много желание за приготвяне на качествени коктейли и добре прекараното време. Интернационалната клиентела подтиква собствениците да се опитват да поднесат истории духа, бита и обичаите в чаша.

The Hub се подвизава не само на необичайно място (пети етаж в бизнес сграда), но и в необичаен град (Монтана). Панорамното пространство работи като адекватно място за дневно кафе и миксирана напитка с уютен ретро интериор и вечерен шумен клуб, в който може да попаднете на музикални концерти, гостуващи диджеи, стенд-ъп комици и други подробни културни мероприятия. Водещи в менюто са коктейлите, приготвени със сезонно подбрани локални продукти и, цитираме, щипка екзотика.

Софийският 5L Speakeasy Bar e плод на любов, българо-македонска дружба и истинска страст към коктейлната култура, който очарова с претенцията си на правилните места – от контролирания достъп, през ненатрапчивия, но уютен speakeasy интериор под земята, та чак до съвършените изцяло авторски напитки, за които трябва да се доверите на барманите без излишни въпроси.

Lili Pham e първият по рода си модерен азиатски ресторант в София, който допълва зараждащата се ресторант-бар сцена у нас с авторски коктейли, които могат да се опитат като питие за след работа, като акомпанимент към вечерята или като добър старт за една дълга вечер.

Бар на годината Бакхус е в Sofia Event Center (Paradise Center) на 30 март от 18:00. Билет за партито струва 20 лeвa онлайн и включва консумация на коктейл по избор и сет коктейлни хапки. Билет за всички мастъркласове струва 60 лева, а комбинираният билет за парти+мастъркласове – 70 лева.