Интервю: Thristian от Boiler Room

Говорим по телефона с англичанина Thristian, един от създателите на Boiler Room, вълнуващ диджей, изключителен селекционер и водещ на предаването Dark N’ Lovely Global Roots по интернет радиото NTS малко преди дебюта му на софийска сцена за поредния епизод на MyBeatLive.

Как си? Какво правиш, къде те намираме? Всичко е наред, надявам се, че и вие сте ок. Вкъщи съм, пия чай и закусвам.

Какъв беше като дете? Какво провокира интереса ти към музиката от ранна възраст? Бях срамежливо, доста обикновено и изключително любопитно хлапе, поне така мисля. Не помня нещо конкретно, което да ме е провокирало, но родителите ми пълнеха къщата с музика. Наистина огромно количество винилови плочи. Най-ранните ми спомени са свързани с музиката на Bob Marley, James Brown, Diana Ross, Michael Jackson, The Rolling Stones и Madonna. Имах едно радио с вграден магнетофон и микрофон и никога не се разделях с него. Определено бях очарован от радиото и обожавах да подскачам наляво-надясно и да танцувам у дома. Все още помня как родителите ми постоянно коментираха как не спирам да танцувам. Исках да бъда като Michael Jackson. Като всички останали на тази възраст, нали така?

Мислил ли си за собствена продукция? Да, определено. Експериментирал съм няколко пъти, но не мисля, че това е моето нещо. Аз съм малко старомоден в това отношение и смятам, че ролята на диджеите е доста специфична и различна от тази на продуцентите. Понастоящем, тази граница се е размила доста, но аз самия мисля за себе си като за диджей. Не изключвам някой ден да вляза в студио, за да запиша малко бийтове, но честно казано, много се съмнявам. Ако все пак се случи, вероятно ще става въпрос за едит версии в стила на Moodymann, Theo Parrish и Romare. Ще видим – за момента съм щастлив с това, което съм.

Отговаряш за програмата на събитията към Boiler Room. Най-важното нещо за успешно парти? Трудно е. Зависи от конкретната ситуация, правилната преценка за музикалния климат в момента и шанса да се получи забавно и информативно парти с ресурсите, с които разполагаме. Най-важното  обаче е хората да се свържат помежду си с любов, правилната енергия и определен вайб. Звучи претенциозно, но си е самата истина.

Вярваше ли в началото, че Boiler Room ще се превърне в толкова успешна платформа? Не, въобще. Просто се забавлявахме да пускаме плочи и канихме разни приятели да правят същото.

Най-силният ти спомен от тези партита? Най-дълготрайните ми спомени са свързани с хора, които идват, за да споделят как са открили толкова много нова музика и интересни имена, благодарение на Boiler Room. Това ме кара да се чувствам страхотно. Именно така си представям своята роля – да представям нова музика или нещо старо, което може би никога не сте слушали или не сте имали възможност да оцените досега.

Най-добрият съвет на Gilles Peterson, който ти помага и до днес? Пускай само това, което искаш да чуеш. Не пускай определено нещо, само защото всички останали мислят, че е хит.

Кои са най-вълнуващите музикални течения и субкултури, с които си се сблъсквал напоследък? О, труден въпрос, толкова са много. Има много, които все още не съм изследвал подобаващо. Все пак, първите неща, които ми хрумват: южноафрикански хип-хоп и хаус, потругалски мумбатон от улиците на Лисабон и хора като MarFox, NiggaFox и Nadia Minaj – в тяхната музика има някаква много луда и първична енергия. Също така австралийско тропическо диско и хаус траковете на Аndras Fox, Oscar Key Sung, Prequel и така нататък. Предполагам, че можем да го наричаме Beach Boy House като стил, хаха. Въпреки че живея на Острова, английската сцена много често ме изненадва. Сещам се веднага за този нов соулфул хип-хоп хаус на хора като Kaytranada, Sango и останалите от колектива Soulection.

Thristian свири на MyBeatLive тази тази вечер след 20:00 на този адрес.