The Plovdiv Edition: 10 години Artnewscafé

Най-активната, дискретна и спокойна емблема на съвременната градска култура в Пловдив става на десет и заслужава да празнува с улично диджей парти на сцената на Fluca, завърнала се върху паветата на улица Отец Паисий. Юбилейната годишнина на Artnewscafé е повод и за архивна изложба с фотографията на Веселин Трачев от досегашната история на идейната централа в сърцето на по-интересния, креативен и смислен Пловдив.

Диджей партито на откриването на Artnewscafe, 5 септември 2008

Преди малко повече от десетилетие обнадеждени от успеха и аудиторията на втората Нощ на музеите и галериите, Веселина и Катрин Сариеви наемат току-що освободения сервиз за аудио и видео техника на Чоли в непосредствена близост до галерия Сариев и го трансформира в щабквартира на на новата младежка креативна култура с респект към града и интерес в изкуствата, културата и съвременната музика.

Първите бармани на кафето – Виктор, Мартин и Василена

Единственото изискване да работиш там е да не си професионалист, но да имаш интерес към определена област в културата. Така, първите бармани са Виктор и Дамян, издатели на студентския вестник Млък, Мартин, който има интерес в етнологията и съвременната музика, и филологът Василена.

Пърформънс на Леда Екимова, 2007

Същинската история на кафето обаче започва дори преди да отвори официално врати през 2008. Още преди да се сдобие с име, мястото започва да организира пърформънси (За по-висша любов и Зелева салата на Леда Екимова), творчески работилници за за съвременни бижута с Димитър Делчев, Николай Сърдъмов и Цвети Алексиева, изложби като Моя Куфар на амстердамския хотел Lloydhotel, лекции и други подобни събития.

Приятели зад бара с Велислава Попова и Йордан Рашев

Съвсем естествено, мястото се оформя като идеалното място за срещи и събития като Приятели зад бара, наред със социално ангажирани инициативи като Беседка за града (2013 и 2015), Да запазим кино Комсомол/Космос (2011), фестивала Улица Отец Паисий и безброй партита с музиката на Emil Doesn’t Drive, Robothko, Martin, пичовете от Мелформатор и кой ли още не.

Концерт на Пистамашина на улицата пред кафето, 2011

Напоследък, Artnewscafé залага на по-стегната програма от събития и се фокусира предимно върху музиката не само в и пред кафето, но и с изнесени гостувания като традиционните коледни и великденски партита All Together Now. Дори и да се отбивате случайно в Пловдив, винаги може да се спрете за приятно кафе и нещо интересно за четене от собствената арт библиотека и мини книжарница или да се абонирате за месечния бюлетин за изкуство, който има свое мобилно приложение и сайт за арт критика. Затова само три думи – честито, наздраве и доскоро.

Water Wars с Веселина Сариева

Партито и изложбато за 10 години Artnewscafé са утре, 6 септември, между 18:00 и 22:00 на ул. Отец Паисий 38. Повече за събитието има тук.