EQC на Mercedes-Benz ще бори Model X на Tesla

Mercedes-Benz ще наваксва изоставането от Tesla и останалите амбициозни производители на електрически автомобили с новия EQC – първият изцяло електрически сериен кросоувър на компанията с 407 конски сили и прогнозен предварителен пробег от около 450 километра с едно зареждане.

Първата многомилиардна заяка за доминация в мобилността на бъдещето на Mercedes-Benz се задвижва от два електрически мотора на предната и задната ос, които разполагат с комбинирана мощност от 300 kW и харчат интелигентно (но най-вече според стила на шофиране и петте програми за управление) от литиево-йонната батерия с енергиен капацитет от 80 kWh.

Очаквано, интериорът на този автомобил е подчинен на разбирането на немците за така наречения от самите тях прогресивен лукс, което означава обичайният комфорт в купето, висококачествени материали, богата мултимедийна система със специфични функции и климатичен контрол преди тръгване.

По-важно обаче е да разберем как и за колко време ще се зарежда, ако се решим. Стандартното оборудване на EQC е от зареждащо устройство с водно охлаждане и мощност от 7,4 kW, което го прави подходящо за AC зареждане у дома или на обществените колонки. Зареждането от Mercedes-Benz Wallbox обаче е до три пъти по-бързо, отколкото от домашен контакт. Още по-бързо е DC зареждането с подходяща станция, способно да напълни батерията до 80% за приятните 40 минути.

По-достоверни данни за максималния пробег, разход на енергия и всичко друго ще имаме едва след приключване на дългите изпитания на 200-те прототипа и пред-производствени EQC автомобили във всевъзможни атмосферни условия и точки на света. Самото производство ще започне догодина в заводите на Mercedes-Benz в Бремен и Пекин, когато очакваме цени и срокове за доставка.