Симулираме военни действия с еърсофт на Бойно поле

Дългите години пейнтбол по ергенски партита и тиймбилдинги са в историята заради новата бойскаут страст еърсофт – военносимулативна игра с реплики на истински бойни оръжия, която пресъздава военни действия с максимален реализъм, за да ни подготви за предстоящия световен апокалипсис и оцеляване на по-силния.

Тактическите сценарии от любимите военни сериали влизат в употреба при ветерани, но дори първоначално да да ви е само хоби, еърсофтът увлича бързо и безпощадно с дузината си преимущества пред класическия пейнтбол. За разлика от последния, еърсофт топчетата не оставят видими следи при попадение, а репликите на пистолети, помпи, карабини, снайпери, тежки картечници, гранати и дори гранатомети са несравнимо по-реалистични, по-далекобойни, по-точни и по-евтини от пейнтбол маркерите.

Именно този дребен детайл приближава еърсофта до реални бойни действия и потапя играчите в реалистична екшън инкарнация на Counter-Strike, например. За разлика от електронните спортове, отборният еърсофт разчита най-вече на спортменската игра, в която всеки си признава попаденията поради липса на отбелязване като при пейнтбол. Най-популярните сценарии за аматьори са два – динамичната престрелка между отбори на целия терен Deathmatch и добре познатия Counter-Strike от рундове между терористи и контратерористи в битка за залагане и обезвреждане на бомби.

Ветераните обикновено се състезават в пресъздаване на реални военни ситуации и изпълняване на сложни мисии, но всяка игра, без значение от нивото, се провежда под надзора на съдии. Последното гарантира спазването на правилата и предотвратява агресивните изблици и ръкопашни битки между играчи с прекалено много спортна злоба. В зависимост от игровия сценарий, всеки играч може да се преражда с връщане до базата, след определен престой на място, лекуване от полеви медик и така нататък.

Лесно поносимата болка (повечето играчи определят удара от еърсофт муницията като пляскане с ластик) съвсем не означава, че може да играете без абсолютно задължителните балистични очила, които покриват изцяло очите от всички страни и не оставят пролуки. Носенето на телена маска за лице е препоръчително не само заради безопасността, но и защото изглежда доста заплашително на терен. Повечето запалени играчи притежават собствени реплики и носят камуфлажни униформи и тактически жилетки за удобно закачане на цялото снаряжение от резервни пълнители, хидратиращи системи и тактически аксесоари.

Аматьорите като нас обаче тепърва започват да трупат оборудване и тренират на Бойно поле. Най-голямото игрище за еърсофт в страната предлага битка с десет игрови сценария на разнообразен терен от над 100 декара гора, поляни и градска част с четири сгради, допълнителни постройки и специализирани укрития за по-динамична игра, което позволява едновременна игра на повече от 40 души. Електрическите реплики на оръжията са напълно реалистични копия на американската карабина M4 и съвременния вариант на Калашников – AK74 с тактическа полимерна ложа и сгъваем приклад. Остава само да намерите достатъчно ентусиасти да се гонят и стрелят един друг в продължение на няколко часа и сте готови за въведение в най-интересната симулативна игра на хоризонта и подвизи като тези на играчите в това видео:

Бойно поле е в местността Хълмчето до град Алдомировци. Повече информация има тук. Цените започват от 30 лева на човек. Шопинг селекцията на облекло за ейрсофт е тук.