Наръчник за единаци против самота и скука, част 2

Три месеца след своето първо суперуспешно издание, нито един friend request по-късно и точно навреме за мракобесната зимна депресия сме готови с втория наръчник за единаци против самота и скука – онези актуални сериали, ТВ предавания, подкасти, книги, филми и албуми, способни да тушират скуката и чувството за безполезност на всеки. Отегчени сте от Западен свят и Младият папа, не си падате по Stranger Things, страдате за загубата на El Patrón и не ви пука за новия епизод от Междузвездни войни и албумите на Common и Alicia Keys? Няма проблеми, помисли сме за всичко.

ФИЛМИТЕ

Първи контакт

Историята: Мистериозни космически кораби кацат неочаквано на различни места по целия свят. Американското правителство на Donald J. Trump събира елитен отряд специалисти начело с брилянтния лингвист Louise Banks (Amy Adams), за да проучат случая и да разберат какво става. Работата на екипа е леко притеснена от крехкия баланс на световния мир и липсата на каквото и да било време за експерименти и намиране на отговори – някой ще трябва да рискува живота си, а вероятно и съдбата на цялото човечество.
Защо да го гледате? Denis Villeneuve последва брилянтния Сикарио и се подготвя за Блейд Рънър 2 с наистина смислена и интелигентна научна фантастика, която връща надеждата за други подобни интересни заглавия в този жанр. Съдейки по първите ревюта и коментари, актьорският състав в лицето на Adams, Jeremy Renner и Forest Whitaker също се справя отлично.
По кината: в момента

Операция Ескобар

Историята: Флорида, 1986. Robert Musella се превръща в ключов играч в прането на пари за наркокартелите. Малката подробност е, че Robert Musella всъщност е фалшивото име на митническия специалeн агент под прикритие Robert Mazur (Bryan Cranston), успял да се внедри в организацията на Don Pablo по-дълбоко от всеки друг. Добре дошли в посипания с бял прашец приближен кръг на кръвожадни престъпници, корумпирани политици и хора, заради които можеш да умреш.
Защо да го гледате? Феновете на El Patron точат зъби. Безумният превод на оригиналното заглавие The Infiltrator не може да ви лиши от удоволствието да проследите истинската диаболична история на специален агент, който рискува живота си, за да проникне в един от най-могъщите наркокартели и да види как последният е впил дълбоко своите пипала в съвременното общество. Пищният 80-тарски трилър проследява прословутата операция по изобличаването на ключови играчи от империята на Escobar, довело до фалита на мръсната Bank of Credit and Commerce International и земетресенията в престъпната икономика.
По кината: 18 ноември

СЕРИАЛИТЕ

Атланта

Историята: Свежата и забавна комедийна драма на Donald Glover разказва за двама братовчеди и техните опити да се наложат на динамичната рап сцена в Атланта с идеята за по-добър живот за себе си и своите семейства.
Защо да го гледате? След убедителното дългогодишно участие в сериала Community, добрите поддържащи роли в Професия: Стриптизьор 2 и Марсианецът и готината хип-хоп кариера под превдонима Childish Gambino, Donald Glover създава, продуцира и играе главната роля (казано по друг начин, направо си се раздава – бел.ред.) в очевидно полуавтобиографична и много лична забавна драма за силната музикална сцена в своя роден град.
Какво правим със саундтрака? Childish Gambino издава нов албум в началото на декември, дотогава загряваме с тази Spotify плейлиста с песни от сериала.

High Maintenance

Историята: Безименен дилър на марихуана (Ben Sinclair) обикаля с велосипед Голямата ябълка, за да доставя трева на непрекъснато увеличаваща се клиентела от  ексцентрични и много невротични нюйоркчани.
Защо да го гледате? Не се сещаме за друг сериал, успял да се разгърне от миниатюрна уеб авантюра до шест сезона във Vimeo On Demand, преди да бъде надушен от хрътките на HBO и трансфериран в тяхната мрежа с по-голям бюджет и по-големи възможности, разбира се. Хубавото е, че ТВ каналът не променя концепцията на High Maintenance, а само удължава времетраенето на всяка от шестте серии в първия сезон до 30 минути.

Black Mirror

Историята: Трети сезон на култовата английска поредица с шест напълно самостоятелни, дълги, провокативни и стряскащи истории, които изследват връзката с технологиите и навиците на модерното общество.
Защо да го гледате? Charlie Brooker прехвърля мрачната си футуристична антология в Netflix, което му позволява да разгърне отново величествените си антиутопични истории с великолепни актьори като Bryce Dallas Howard, Michael Kelly и Gugu Mbatha-Raw.

Развод

Историята: Дългият развод е духовният наследник на Сексът и града и завръщане на Sarah Jessica Pаrker в лоното на HBO, този път като разколебана и изневеряваща майка и съпруга, несигурна как да продължи напред.
Защо да го гледате? Заради силната химия между главните актьори Sarah Jessica Parker и Thomas Haden Church, отличния диалог и възможността да оцените терапевтичните способности на черния хумор за всяка раздяла.

Марс

Историята: Годината е 2033. Членовете на първата мисия с екипаж до Марс отброяват последните секунди до кацането на совалката Dedal на Червената планета. Свръх обучените и оборудвани международни астронавти са амбицирани да поставят началото на първата човешка колония на Марс.
Защо да го гледате? Актуалната през последните години тема за колонизиране на Червената планета е развита и в новия високобюджетен проект на National Geographic като мини-сериал с филмов сценарий, впечатляващи визуални ефекти и отлична документалистика. Действието в Марс се развива както в бъдещето, така и в наши дни и съчетава елементи на игрално футуристично кино и съвременна документалистика под формата на интервюта с най-големите научни умове като директора на NASA Charles Bolden, шефа на планетарните науки в агенцията Jim Green, авиационния инженер Peter Diamandis, забавния и гениален астрофизик Neil deGrasse Tyson, предприемача Elon Musk, капитана на Аполо 13 Jim Lovell и много други.

ПРЕДАВАНЕТО

Slutever

Историята: Секспертът на Vice се лута в мистериозния лабиринт на човешката сексуалност и изследва различните начини, с които хората от различни краища на света обичат да се задоволяват и стигат до оргазъм.
Защо да го гледате: Разследващото секс предаване на Karley Sciortino (редовен колумнист на Vogue и създател на Slutever) провокира с разкриване на любопитни секс табута като мъжки секс кукли, BDSM отвличания, асистиран секс и други подобни фетиши и съвсем обикновените сексуални практики, обсъдени с чувство за хумор.

ПОДКАСТИТЕ

The Art of Manliness

Защо да го слушате? Мустакатият Brett McKay създава подкаста на сайта The Art of Manliness, за да си търси практичните отговори на модерни дилеми като как да бъдеш предприемач без да напускаш работа, как да бъдеш добър стратег, защо трябва да се интересуваш от футбол, как да бъдеш мъжествен варварин и други подобни. Хубавото на този подкаст е, че не е монолог, а интересно интервю с личност с отношение по темата, придружен от много подробен списък за допълнително четене.

Star Talk

Защо да го слушате? Астрофизикът и попкултурна звезда Neil deGrasse Tyson говори за наука така, че и най-големият идиот да може да го разбере. Това, което го различава от повечето учени обаче, е изключителното чувство за хумор и непукизмът, с който говори за всякакви съвсем обикновени теми като физиката на каскадите и реалния аспект на магията, без да пропусне някой и друг начален урок по астрономия.

АЛБУМЪТ

You Want It Darker на Leonard Cohen (Columbia)

Последният албум на Leonard Cohen е отличен финал на живота и дългогодишната кариера на монреалския поет, признат от самия Bob Dylan за най-сериозния му конкурент в писането на проникновени текстове, какво друго? Предвид скорошната му кончина, можете да се досетите, че You Want It Darker е писан с ясното съзнание за предстояща смърт. Това е един смразяващ, минорен и много семпъл албум за края на житейския път, разгледано с тънко чувство за хумор. Точната дума е сбогуване – с живота, с бившите жени, любовници и всичко останало чрез отчаяни любовни песни, които очароват със своето еротична безнадеждност. Досущ като Blackstar.

Купи от iTunes / Слушай в Spotify

КНИГАТА

© Dylan Drego

© Dylan Drego

64 Shots: Leadership in a Crazy World на Kevin Roberts

Историята: Kevin Roberts се завръща с полезно томче лидерски теории и мъдрост, натрупани за близо половин век работа в бизнеса, медиите и спорта. 64 Shots е забавен, умен, сериозен и абсолютно безкомпромисен магнум опус, който съчетава най-големите идеи, уроци от трудните моменти и значими влияния върху радикалния живот на бившия председател на Saatchi & Saatchi. Увлекателното писане на Roberts е придружено от чернобели портрети на лидерите, които са му повлияли пряко и косвено: Mary Quant, Don Miguel Ruiz, Vince Lombardi, Margaret Thatcher, Vivienne Westwood, Jeff Bezos, Twiggy, Tom Peters, Peter Drucker, Martin Luther King Jnr, Steve Jobs, John F. Kennedy, Renzo Rosso, Brigitte Bardot, Bob Dylan и Andy Warhol.
Защо да я прочетете? Точно преди дванадесет години Roberts предефинира съвременния маркетинг с книгата Lovemarks: The Future Beyond Brands и теорията как провокирането на силни емоции може да създаде устойчиво усещане за стойност в съзнанието на потребители и да ги вдъхнови да бъдат лоялни без видимо обяснение за това. 64 Shots пък е колекция от най-добрите лидерски уроци от кариерата на Roberts, предадени с екстремен език и неудържима прямота.

Къде да я намерите? Онлайн в Book Depository срещу €22

ЕРОТИЧНИЯТ АЛБУМ С ЛЕСБИЙКИ ЗА МЪЖЕ

Lesbians for Men на Dian Hanson и Taschen

Историята: Хетеросексуалните мъже винаги са имали фетиш за лесбийки или по-точно за хетеросексуални жени, които искат да го правят с други жени за тяхно (на мъжете) удоволствие. Прозаичната причина е липсата на други мъже в картинката и респективно липсата на ревност и наличие на фантазията, че евентуално дамите могат да им свирнат да се присъединят. Фотографите документират подобни нереалистични и откровено фалшиви сценарии вече повече от век – Lesbians for Men е първата монография с над 300 кадри по темата, изследващи именно одхранването на тази мъжка фантазия.

Защо да я купите? Защото мъжете обичат жени, които обичат жени и нямат нищо против дебела и тлъста антология на преднамерена лесбо фотография.

Къде да я намерите? В онлайн магазина на Taschen срещу €40

Евала, че стигнахте до края. Дано да си е заслужавало. Догодина евентуално пак. Може да си припомните първото издания на наръчника ето тук.