СЕЛЕКЦИЯ: Базова униформа за еърсофт

Може да играете еърсофт като случайни аматьори със стандартната униформа от къси панталони, тишърт и стари кецове, това е ясно. Но защо не се подготвите подобаващо с базова професионална екипировка, която служи вярно не само на терена за военни симулации, но и извън него?

Преди да посегнете към набавяне на арсенал от различни реплики, се обърнете към Светослав Киров – еърсофт ветеран и продуктов мениджър в Камуфлаж с четиригодишен опит на терена и още толкова в гледане на онлайн клипчета. Притежателят на три реплики от най-висок клас и шест различни сета камуфлажи и оборудване според сезона и сценариите, които разиграва, е идеалният човек да селектира пълна еърсофт униформа:

Започваме с очилата, едно от най-важните неща в еърсофта. Тактическият модел Attac на Swiss Eye (100 лева) пристига в кутия за съхранение с две допълнителни и устойчиви на надраскване плаки в бяло и оранжево и калъфче от микрофибър, което може да се използва и като кърпичка.

Второто важно в списъка са обувките. Пресеченият тегав терен на повечето еърсофт игрища се преодолява по-добре и по-комфортно с професионални модели като Zephyr GTX Hi TF на баварската компания Lowa (289 лева) – високи тактически обувки, които очароват правоохранителните органи и обикновените професионалисти с непромокаема Gore-Tex мембрана, усилени найлонови елементи за повече стабилност, гумена подметка с особен грайфер и повишено внимание към глезена и самото ходило.

Блузата с дълъг ръкав Striker XT Gen.2 на Uf Pro (179 лева) е направена от устойчива, бързосъхнеща материя в зоните на гърдите и гърба и проветриви странични панели и вентилационни джобове в задната част на ръкавите за оптимален топлобмен дори при носене на жилетка с допълнително оборудване.

Панталонът от същата серия на Uf Pro (289 лева) e усъвършенствана версия на един от най-популярните продукти на компанията – още по-функционална конфигурация на джобовете, многослойна защита за коленете с възможност за персонализация на защитните средства, удобство при продължително носене и свобода на движението. Така или иначе, по време на игра ще прекарвате известно време на колене, затова най-добре да добавите и ергономични наколенки (50 лева) с пяна, която се втвърдява бързо, за да абсорбира всеки удар и падане.

Жилетката Plate Carrier LC на Tasmanian Tiger (332 лева) е идеална система за закачане на радио оборудване, джобове за допълнителни пълнители (27 лева), аксесоари и по-големи модулни джобове (66 лева) за всичко, което може да потрябва. Други практични аксесоари с подобно предназначение са коланът Warrior LC (66 лева) и джобът за празни пълнители (20 лева).

Последно, за ръкавици може да се доверите на американската фирма Mechanix Wear, която се е фокусирала върху работни модели, доказали своята устойчивост върху ръцете на състезателните механици от Daytona и много правоохранителни служби по цял свят.Моделът M-Pact Coyote (65 лева) поставя защитата на ръката от удари и охлузвания на първо място и е подходящ не само за еърсофт ентусиасти, но и за механици, които работят с по-тежки инструменти.