ТВ ГИД ПРОЛЕТ 2024: 18-те нови сериали, които следим

Присъдата за пролетния ТВ сезон може да е много сурова, ако съдим по бързия поглед върху същината на предлаганите заглавия. Холивуд продължава да толерира липсата на въображение и бълва високобюджетни литературни екранизации и римейкове на стари класики без да му мигне окото. Положението на Острова също не е много различно, за българските сериали даже няма да си отваряме устата. Един поглед върху качеството на самите заглавия обаче разкрива съвсем друга картина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА? Наваксайте с НАЙ-ДОБРИТЕ СЕРИАЛИ НА 2023 и силните предложения от ТВ гида за ЗИМА 2024.

Макар очаквано да е далеч от традиционно силните есенни и зимни сезони, а също и от летните блокбъстър завръщания (нови сезони на Домът на дракона и Бриджъртън и финален на Стар Трек: Дискавъри), пролетта на 2024 ни среща с престижни драми като шпионската сатира Съпричастният (Park Chan-wook x Robert Downey Jr.), още една отлична драматизация на видеоигра в лицето на Fallout и дългоочаквания чернобял Рипли – вероятно най-красивият сериал, който сме гледали последните години. Ето ги новите сериали, които следим:

ЕДИН АРИСТОКРАТ В МОСКВА (Showtime) / Oт 30 март

Осемсерийната екранизация по едноименния бестселър на Amor Towles разказва за граф Alexander Rostov (Ewan McGregor, Трейнспотинг, Халстън), който остава от грешната страна на историята след Болшевишката революция от 1917. Вместо да го екзекутират мигновено, Съветски трибунал осъжда социалния паразит на доживотен арест в таванска стая на големия московски хотел Метропол, заплашвайки го със смърт, ако стъпи отново навън. Годините на заточение си минават, някои от най-бурните десетилетия в руската история се случват пред стъпалата на хотела, но нашият граф става свидетел на съвсем различна магия. Срещата с малко момиче и филмова актриса със сериозна слабост към събличането (Mary Elizabeth Winstead, съпруга на McGregor в истинския живот) му помага да открие истинската цена на приятелството, семейството и любовта.

ТОЗИ ГРАД (BBC) / Oт 31 март

Любовното писмо на Steven Knight (Остри козирки) до Бирмингам и Ковънтри от началото на 80-те (демек мизансцен на неговата младост) се разгръща в история за социални сблъсъци, ИРА и локалната ска сцена, готова всеки момент да залее цялата страна. В битката за лично бъдеще се включват враждуващите помежду си членове на голямо семейство, търсещи място под слънцето и решени да се съберат в банда, пък каквото стане. Атмосфера + саундтрак = прилична английска драма, която може да гледате, а може и да не.

РИПЛИ (NETFLIX) / Oт 4 април

Разочарованите от Солтбърн на Emerald Fennell имат нужда от истински талантлив и харизматичен схемаджия като талантливия господин Ripley. Прословутият литературен мoшеник на Patricia Highsmith от 1955 не страда от липса на екранизации (включително Под яркото слънце с Alain Delon, вероятно един от най-красивите филми в историята). След петгодишно чакане и прескачане от Showtime в Netflix, историята на Tom Ripley се завръща като изумително стилен и красиво заснет артхаус сериал с участието на ирландския актьор Andrew Scott (Всички сме непознати, Флийбег). Позабравили сте сюжета на фантастичния филм на Anthony Minghella от 1999 с Matt Damon, Jude Law и Gwyneth Palthrow в главните роли? Изпеченият измамник Tom Ripley (Scott) приема да издири блудния син на нюйоркски богаташ и да го убеди да прекрати продължителната си ваканция в Италия. За да успее, Ripley трябва да оплете Dickie Greenleaf (Johnny Flynn) и Marge Sherwood (Dakota Fanning) в изкусна мрежа от лъжи, измами и едно убийство. Майната им на скептиците, новата инкарнация на Moriarty е страхотна. Шапки долу за Scott и оператора Robert Elswit. Както го определя The New York Times, сериалът на американския сценарист и режисьор Steven Zaillian (Списъкът на Шиндлер, Злокобна нощ, Американски гангстер, Ирландецът) изглежда сякаш Michelangelo Antonioni или Alain Resnais режисират Белият лотос.

MOШЕНИЦИ (NETFLIX) / Oт 4 април

Netflix продължава да инвестира много пари в екшън поредици от най-многолюдните си пазари в Европа. Немският сериал Мошеници разказва за вражда между престъпни кланове, които се впускат в преследване на скъпоценна монета. На касоразбивача Charly Markovic (Frederik Lau) му остава само един последен удар, преди да се оттегли с добро. Но както се личи по горния трейлър, нещата всъщност не са толкова лесни, колкото звучат. Режисьор на това френетично препускане из Берлин, Виена и Марсилия е Marvin Kren (4 Blocks).

ШУГЪР (Apple TV+) / Oт 5 април

Частният детектив John Sugar (Colin Farrel, Баншите от Инишерин, Северните води) е нает да издири изчезналата внучка на уважаван холивудски продуцент. Както може би се досещате от изброените до болка познати съставни части на сериала (самотен детектив, изчезнала жена и богат роднина), задачата пред главния герой вероятно е малко по-сложна и неблагодарна, отколкото очаква. Докато се опитва да разнищи мистериозното изчезване, Sugar се сблъсква с отдавна погребани и по-пресни семейни тайни. Титулярният състав е силен: освен номинирания за Оскар Farrell, в Шугър се включват и Amy Ryan, Kirby Howell-Baptiste, James Cromwell, Anna Gunn и Miguel Sandoval. Споменаваме мимоходом и името на изпълнителния продуцент Fernando Meirelles (Градът на Бога), който режисира и пилотния епизод.

BABY REINDEER (Netflix) / Oт 11 април

Има два варианта: вече сте изгледали Baby Reindeer, изчели сте всичко за истинската история на Richard Gadd и неговата преследвачка, хвърлили сте едно око на интервюто на въпросната дама при Piers Morgan, повръщали сте на епизод четири (или поне сте си затваряли очите) и като цяло сте останали абсолютно хипнотизирани от най-коментирания Netflix сериал от началото на 2024. Тепърва го почвате? Добре дошли в клетия живот на млад комик, който припечелва неохотно зад бара на английски пъб и проявява доброта към уж чувствителна и мила жена, без да подозира, че въпросната е осъден и психически неуравновесен (направо луд) сталкер, способен да разруши живота и на двамата. Първоначално историята зад Baby Reindeer оживява като моноспектакъл в Единбург, преди да се прехвърли в лондонския Уест Енд и да спечели награда Оливие. Брилянтността на сериала се крие в отказа на Gadd да оневини своята фиктивна версия Donny от провокации към обсебената обожателка Martha (абсолютно феноменална Jessica Gunning). Започвайки като комедийна гротеска ала Краят на ш*бания свят (чийто продуценти стоят и зад Baby Reindeer), седемте предимно половинчасови серии се вият като предизвикателна и богата на нюанси драма за преследване и сексуална експлоатация – сърцераздирателно откровена, стряскящо забавна, брилянтно изиграна и великолепно написана.

FALLOUT (Prime Video) / Oт 11 април

След като The Last of Us: Последните оцелели, Вещерът и Хало демонстрираха огромния потенциал популярни видеоигри да се превръщат не просто в гледаеми, а в наистина добри сериали, Lisa Joy и Jonathan Nolan (Западен свят) подхващат институцията Fallout. Но вместо да адаптират някоя от частиte на играta, съпрузите измислят изцяло ново приключение в познатия постапокалиптичен (и ретрофутуристичен) свят на Fallout. 200 години след опостушителна ядрена война, префинените жители на луксозен бункер се завръщат в пустошта, за да възкресят Земята. Първоначалният им шок обаче се дължи на факта, че се озовават в сложен, странен и изпълнен с насилие свят, които ги посреща с отворени обятия и няма търпение да им открадне органите. В центъра на историята е Lucy (Ella Purnell, Yellowjackets), която излиза на повърхността за пръв път и трябва да се оправи някакси в руините на някогашен Лос Анджелис, сблъсквайки своя оптимизъм със суровата реалност на Ghoul (Walton Goggins) и останалите непривилигировани. Забавна сатира на Америка от 50-те ала Уандавижън, която се подиграва с апокалипсиса? Дайте я насам.

СЪПРИЧАСТНИЯТ (HBO) / Oт 15 април

Новината как южнокорейският гений Park Chan-wook (Олдбой, Решение да напуснеш, Малката барабанчица) и вездесъщият Robert Downey Jr. (Опенхаймер) екранизират едноименния и награден с Пулицър бестселър на Viet Thanh Nguyen възбужда и най-големите скептици. Съпричастният разказва за наполовина френски, наполовина виетнамски комунистически шпионин (Hoa Xuande), който бяга от Виетнамската война и падането на Сайгон, за да продължи подривната си дейност във виетнамската диаспора на Ел Ей през 70-те. Двойнственият му живот в Америка го сблъсква с политици, филмови режисьори, другари комунисти и страстни капиталисти, карайки го да се разкъсва между сегашната си фасада и положената преди години клетва за вярност. Критиката го определя като равни части трилър, черна комедия и сатира, а Robert Downey Jr. е необикновен майстор на дегизировката с поне четири роли.

БУЛОТО (FX) / Oт 1 май

Покрай Западното крило, Момчетата от Мадисън авеню и Историята на прислужницата зад гърба си, Elisabeth Moss има една от най-впечатляващите филмографии в съвременната телевизия. Но какво да очакване от лимитиран шпионски сериал, написан от Steven Knight (Остри козирки) и препускащ между Париж, Истанбул и Лондон? Ам… напрегнат екшън в история в смъртоносна игра на тайни и лъжи, в която британският агент на MI6 Imogen Salter (Moss) трябва да разобличи предполагаемия командир от Ислямска държава Adilah El Idrissi (Yumna Marwan), докато ЦРУ и френското външно разузнаване (DGSE) дърпат конците.

ТАТУИРОВЧИКЪТ НА АУШВИЦ (Sky) / Oт 2 май

Международният бестселър роман на Heather Morris от 2018 разказва действителната любовна история на Lale Sokolov (Jonah Hauer-King) и Gita Furman (Anna Próchniak), срещнали се за пръв път в концентрационния лагер Аушвиц по времето на Холокоста. Скоро след пристигането си през 1942 Lale е назначен за татуировчик, който изписва идентификационните номера върху ръцете на останалите затворници. Двaмата влюбени сa решени да се спасят на фона на целия ужас и въпреки постоянно надвисналия кръвождаден SS oфицер Baretzki (Jonas Nay). 60 години по-късно, наскоро овдовелият Lalе (Harvey Keitel) се среща с амбициозната писателка Morris (Melanie Lynskey), за да разкаже своята история. Книгата е посрещната с известни критики относно преиначаването на някои факти, но така или иначе първоначално е замислена именно като сценарий за филм. Оригиналната музика е композирана от Hans Zimmer и Kara Talve, а режисьор е Tali Shalom Ezer.

МЪЖ НА МЯСТО (NETFLIX) / Oт 2 май

Подобно на Кладата на суетата, сатиричната новела на Tom Wolfe Мъж на място се върти около поредния самозабравил се мехаломан, който се опитва да се задържи на повърхността, раздиран от икономически сътресения и расови предразсъдъци. Оригиналният сюжет на американския класик се развива в Атланта от края на ХХ век, но Netflix-овата драматазиция мести действието в наши дни. Jeff Daniels е в ролята на Charlie Croker – магнат в сферата на недвижимите имоти, който трябва да намери как да върне едни скромни 800 милиона долара на банката. Чудейки се как точно да избегне банкрут, Croker търси съвет от адвоката Roger White (Aml Ameen). Последният обаче е ангажиран с дело за расова дискриминация със служител на магната, както и с кметската надпревара в Атланта. Да екранизираш Tom Wolfe не е нито лесна, нито благодарна задача, но имената на сценариста и създател на сериала David E. Kelley (Големите малки лъжи, Анатомия на един скандал) и актьорите Jeff Daniels, Diane Lane, Tom Pelphrey и Lucy Liu дават някакви надежди ако не за Наследници, то поне за нещо прилично.

ТЪМНА МАТЕРИЯ (Apple TV+) / Oт 8 май

Нов ден, нов научнофантастичен трилър от Apple TV+ ала скорошното Съзвездие, за които може и да не разберете, ако не следите специализирани материали като този. Базиран върху едноименния бестселър на Blake Crouch, сюжетът в Тъмна материя се върти около професора по физика Jason Dessen (Joel Edgerton), който е отвлечен в алтернативна версия на себе си, защото… вече знаем, че съществуват безброй различни реалности. В същото време съпругата му Daniela (Jennifer Connelly) и сина им Charlie (Oakes Fenley) изчезват безследно. След като първоначално изследва какво е можело да бъде, Jason Бързо осъзнава, че вероятно губи това, каквото е (или вече е било). Но как да открие своето семейство в лабиринта от паралелни реалности? Феновете на книгата могат да бъдат спокойни, защото нейният автор е не само начело на сериала, но и негов изпълнителен продуцент и сценарист. Оглеждайте се за Alice Braga и винаги симпатичния Jimmi Simpson в поддържащите роли.

БОДКИН (NETFLIX) / Oт 9 май

Подигравките със слушателите и създателите на подкасти за истински престъпления отдавна са собствен жанр. Бодкин е мрачно комедиен трилър за група американски подкастъри, които разследват мистериозното изчезване на непознати в идилично малко градче по крайбрежието на Ирландия. Веднъж започнали да разследват студеното досие, ветеранът от На живо в събота вечер Will Forte и неговите колеги се натъкват на много по-голяма и странна история, отколкото очакват. Съдейки по любопитния трейлър, разкриването на отдавна погребани тайни изглежда повече от забавно, а и е красиво заснето.

РЕБУС (BBC) / Oт 17 май

Популярната поредица на Ian Rankin за Инспектор Ребус наброява 25 романа, което подсказва и за неколкократните му инкарнации в театъра и на телевизионния екран, най-популярни от които са тези между 2000 и 2007 с John Hannah и Ken Scott в титулярната роля. Най-новата BBC екранизация за шотландския детектив вкарва актьора Richard Rankin (никаква шуробаджанашка връзка с автора) в шест серии за Ребус като млад новак, който се потапа в единбургския подземен свят, за да спаси своя брат.

ГОЛЯМАТА ПУРА (Apple TV+) / Oт 17 май

André Holland играе ролята на основателя на американската Партия на черните пантери Huey P. Newton, опитал се да се спаси от ФБР с бягство в Куба през една напълно фалшива филмова продукция. Адроамериканското Арго? Примерно. Голямата пура е базиран на едноименния изключително любопитен и ужасно смешен матeриал в Playboy от 2012.

ЕРИК (NETFLIX) / Oт 30 май

Benedict Cumberbatch (Шерлок) се завръща към телевизията с минисериал, кръстен на неговия въображаем приятел в поредицата, а именно двуметрова лилаво-синя кукла-чудовище. Моля? Окей, малко по-простичко. Vincent (Cumberbatch) е кукловод в Ню Йорк през 80-те, който се занимава с Улица Сезам-оподобно шоу за деца и среща въпросния Eric едва след като деветгодишният му син Edgar изчезва на път за училище. Създател на Eric е Abi Morgan (Срам, Желязната лейди, The HourThe Split), съответно очакваме тази криминална драма да е интересно психологическо спускане в лудостта на един човек плюс готини кадифени сака, ако не нещо друго.

ДА СТАНЕШ КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД (Hulu) / Oт 7 юни

След Cristóbal Balenciaga и Christian Dior, сезонът на биографични сериали за легендарни модни дизайнери продължава с Karl Lagerfeld. През 1972 бъдещият кайзер (Daniel Brühl, Гадни копилета) е на 38, непознат за широката публика и все още без иконичната си опашка. Тогава германският дизайнер поема закъсала модна къща Chanel, основава едноименната си марка и поема Fendi, намирайки време да се влюби и в красивото, но много амбициозно и проблемно конте Jacques de Bascher (Théodore Pellerin) и да влезе в открито съревнование със своя приятел (и съперник) Yves Saint Laurent (Arnaud Valois) и неговия покровител – уважаваният бизнесмен Pierre Bergé (Alex Lutz). Оцветен в същата атмосфера като Netflix-овия Халстън, минисериалът по биографичната книга на Raphaëlle Bacqué от 2020 препуска из сърцето на 70-те и неговите постоянни драми, конфликтни характери, грандиозни партита и разрушителни страсти, редувайки Париж, Монако и Рим, за да проследи изграждането на Karl преди Lagerfeld – една от най-сложните и важни личности в историята на парижката мода.

НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО (Apple TV+) / Oт 12 юни

Искате ли Jake Gyllenhaal да ви повтаря до припадък Не съм я убил? Първата ТВ роля в богатата му филмография е минисериал, базиран на едноименния роман на Scott Turrow от 1987, самият той екранизиран вече веднъж за големия екран през 1990 от Alan Pakula с Harrison Ford в главната роля. Gyllenhaal е Rusty Sabich – чикагски прокурор, който е заподозрян за убийството на своя колежка и любовница. Леката врътка е, че доскоро именно той е разследвал престъплението. Невинен до доказване на противното изследва темите за обсесивното привличане, секса, политиката, властта и любовта, докато обвиняемият се бори да спаси не само кариерата си, но и своето семейство. В продуцирания, написан и ръководен от David E. Kelley и J.J. Abrams сериал се включват и винаги прекрасните Ruth Negga, Bill Camp, Peter Sarsgaard и Renate Reinsve в поддържащи роли.

ОЩЕ ТВ СЕРИАЛИ? Десетки (направо) стотици предложения ето ТУК.