Кой умира в Под прикритие?

Скоро ще разберем, но не това е важното. Колкото и да го критикуваме за компромисната актьорска игра, липсата на химия между героите, пробойните в сценария и развитието на персонажите и безсрамното продуктово позициониране, Под прикритие си остава най-гледаният, коментиран и успешен български сериал от последната петилетка, който се завръща за пети последен сезон на гърба на зрителския интерес и успешната продажба на чужди тв пазари. Съдейки по тийзър трейлъра на новите серии, можем да очакваме още запомнящи се реплики за квартален жаргон, дузина добри каскади, две-три симпатични мацки и всичко необходимо Под прикритие да продължи живота си като виновно удоволствие в неделя вечер поне още три месеца. Пробваме малко догадки какво ще се случва в новия сезон:

Историята започва директно от финала на сезон 4. Както стана ясно от няколкото интервюта по време на снимките, Иво Андонов (Захари Бахаров) е най-големият шеф на мафията и най-вероятно продължава да прекарва хероин и амфетамини на едро спрямо договорката си с турскитеортаци. Сценаристите обаче са хитри копелета и едва ли ще пропуснат да се възползват от удобно разкрилата се възможност да вкарат паралелен бизнес с трафик на бежанци през турската граница, например, но да видим.

Кой умира? Един от главните герои умира още в първите секунди на новия сезон. Предвид сравнително праволинейното развитие на сериала през годините и липсата на такива живописни обрати и кланета като в Игра на тронове, екипът едва ли рискува с кончината на някой от петте основните персонажи, но знае ли човек? Трейлърът е доста фрагментарен и труден за разгадаване относно това дали ще има реминисценции и всякакви други такива режисьорски похвати за изграждане на историята и напрежението по необичаен начин.

Росен Гацев – Куката с по-малко екранно време? Финалът на предишния сезон изпрати голобрадата дясна и лява ръка на Иво Андонов право в ареста след убийството на кръвния му враг Месут. Трейлърът на сезон пет го вкарва отново в играта първо в стаята на разпит, после директно в престрелка на зеленчуковата борса. Изводът: гъстите бели бради не са случайни. Героят на Мариан Вълев няма къде да ходи, зашото сценаристите едва ли ще си позволят да ограничат танците на най-запомнящия се и цитиран персонаж в цялата история на сериала.

Така и така сме се заговорили за бради… Комисар Емил Попов (Владимир Пенев) го играе депресиран и Luke Skywalker-ски обрасъл отшелник, загрижен за съдбата на бившето (Ивайло Захариев) и новото (Бойко Кръстанов) ченге под прикритие. Предвид доброволното му признание за убийството на Джаро (Михаил Билалов) на финала на миналия сезон, би трябвало и той, и Шмекера да са в затвора, но явно са успели да се измъкнат.

Новите герои имат потенциал. Христо Петков от Народния като силовак и момче за мокри поръчки, Силвия Петкова от Революция Z в ролята на полицейски психолог и неизвестни интересни шкембелии като колоритни цигански барони. Апропо, липсата на каквато и да била еротика и намеци за сериозни любовни връзки в трейлъра поставя много въпроси в съзнанието.

Повече пари и въображение за повече запомнящи се каскади. Свободният полет и последвалата експлозия на натоварен с варели син бус от моста на автомагистрала Тракия със сигурност ще остане в историята на сериала като най-трудно заснетата и впечатляваща каскада от всички сезони. Иначе за 75 секунди в трейлъра имаме три експлозии, четири престрелки, едно мъчение с дефибрилатор, един бой с бухалки, едно скоростно преследване с джипове и обичайните отряди за бързо реагиране. Не е зле като за начало.

Аман от Audi. BMW Кабрио и Ford Mustang пробиват поне за малко хегемонията на вездесъщите Q7-ици на лошите, които се завръщат отново.

20 Март БНТ#undercover Трейлър

Posted by Под Прикритие on Thursday, 3 March 2016

Под прикритие е по БНТ от 20 март.