The Plovdiv Edition: Уличният фестивал Mood for Food

Уличната гурме култура става все по-активна и интересна с всеки изминал ден. След успеха на втория Streat Fest на Bacchus в столицата, Пловдив отвръща на предизвикателството с Mood for Food – уличен фестивал от нов тип, който обещава смело да предложи храна за всички сетива.

Освен възможностите за похапване и дегустация на вино и ракия (за тях след малко), наситената програма на дебютното събитие включва много лекции за спокоен живот, магията на подправките и изкуството да овкусяваш добре според Десислава Славчева, здравословното хранене според Яна Данаилова, а също и творчески работилници за домашно приготвен квасен хляб с Даниела Танева, лотоси оригами с Мирела Йорданова и фотография на храна с Яна Петрова от Salted Figs (да има за Instagram, ако не друго).

И докато професионалният готвач Веселин Калев обещава да ни научи как да приготвяме най-сочната сьомга, Владимир Тодоров обешава да направи същото за добрата стара патица, а Кольо Минчев предлага любимата си рецепта за калкан, Boyscout редакторите планират обиколка на Chilli Hills, Barbecue Brothers, Посоки, Котка и Мишка и ето тази скромна четворка:

Пичовете от Манджа Ван обичат да гастролират на различни места и са идеалната спирка за чревоудогник, който не обича да обикаля излишно, но разчита едно единствено място да го затрудни с избора на бавно печени меса, мекици, сандвичи, тортили, бургери, торти и домашен сладолед. С една дума – всичко.

Според Банев, традиционната италианска пица на Радостин Кирязов не е просто пица, а истинска опера. Няма как да бъде иначе за жесток агент, който идва от Варна, доказва уменията си в самата Италия, става световен шампион по правене на пица, минава през София, но не се задържа често и продължава да гастролира насам-натам. Pizza Rado е най-доброто доказателство за това как можеш да стигнеш близо до съвършенство като се отдадеш напълно на това, което искаш да правиш.

Софийската каравана на Nomad Burger е създадена от съвременни номади и хедонисти, които (съвсем логично) не обичат да се задържат на едно място въпреки държавните регулации за този тип бизнес и се стараят да предлагат бургери от висококачествени продукти от местни производители и номади от други държави – разбирайте сочно месо, пресни продукти и пухкава питка.

След години организиране на събития и тиймбилдинг срещи, създатели на красивата ретро каравана Lolly се специализират в предлагането на вкусна здравословна храна, приготвени на място сурови десерти, убийствени белгийски гофрети на клечка по оригинална рецепта и съставки и други такива приятни неща.

Mood for Food е от 14 до 16 септември на пловдивския площад Централен. Входът е свободен. Повече информация за събитието има тук и тук.