Уличният фест на бялото зайче е днес и утре

Градът има нужда от повече пешеходно движение и бутикови забавления.

Уличният фестивал White Rabbit запълва точно тази ниша в централната част на града без много претенции, но с достатъчно приятна двудневна инди програма за деца и възрастни. За разлика от първото издание, тазгодишният Бял Заек изскача навън за два дни и две нощи. Мястото остава същото – освободената от автомобили отсечка на улица Иван Вазов между 6-ти септември и Раковски, която изглежда много добре като импровизирана сцена за музика, дизайн и съвременно изкуство и се възползва от красивата импозантност на внушителните архитектурни паметници наоколо.

Освен музикалните и театрални работилници работилници за деца в сутрешните часове, представянето на последната фотокнига на Лубри, инсталациите на СОПА, Еdward Granger и Ясен Згуровски, програмата на двудневното събитие е пълна с още много музикални и артистични акценти от независими артисти:

Събота, 16 юни: Дневни диджей сетове на Vanderley и Vurcolac, концерт на джазмена и виртуозен клавирист Димитър Горчаков с талантливите вокалисти Aled Urdu и Павел Терзийски и ето тези герои.

The Bedlam Club идват по целия път от суровите степи на Русия, мъгливите блата на Шотландия, дълбоките джунгли на Западна Франция и, разбира се, могъщата България. Samuel Pocreau свири на клавир и кларинет, Tavis Preston на бас китара, Dmitry Yagodin на барабани и Георги Попов на перкусии, а музиката им се определя най-лесно като психаделичен филмов джаз до кръв.

Иво Димчев e класически агент провокатор с многобройни международни награди за своите ексцентрични театрални и танцови постановки. Белият Заек прeдставя Димчев с акустичен концерт за пиано и глас.

Френското диджей дуо Dada Disco се среща в прословутия берлински Bar25 и вече доста години очарова феновете с маратонски сетове на границата между обикновена музика и чисто представление. След затварянето на клуба и края на техните Dirty Disco House партита, двамата продължават да разпространяват ретро-футуристичния си звук по света с носталгия по хаоса и екстравагантността на миналото.

Неделя, 17 юни: Дневни диджей сетове на ClipperNiki PhoenixEmil Doesn’t Drive и 1000 Names, нощно парти с Violeta, Julieta и Uzi + концерти на Bingo Symphony Orchestra и Les Animaux Sauvages.

Eлектро/уейв/пост-пънк проектът на Сибила Серафим, Насо Русков и Ивайло Стоядинов – Чарли издаде два чисто нови албума за по-малко от месец, така че могат да запълнят и цял ден на фестивала.

Фестивалът White Rabbit е този уикенд, 16 и 17  юни, на улица Иван Вазов 12. Входът е свободен. Повече за събитието има тук.