Шармантните дами на Лубри са среден пръст за пуританите

Третата самостоятелна изложба на Лубри в Sariev Contemporary няма как да не поровокира разнопосочни коментари в аудиторията.

Не че на българския фотограф му пука особено. Лубри продължава да обикаля света и да снима неподправения и автентичен живот на хора и маргинализирани прослойки от обществото, към които не можеш да останеш безразличен. Портретите на травестити, драг кралици, транссексуални и нощни феи на забавлението не правят изключение.

Ladies Only представя кураторската селекция на Васил Илиев от фотографии, направени от Лубри в Ню Йорк, Сан Франциско, Ибиса, София и Пловдив през последните седем години. По време на многобройните си пътувания, Лубри натрупва изключителен архив от портрети, който според Илиев улавя усещането за женска красота, излагайки на показ сблъсъка на личности. Космическо момиче, вуду вещица, кабаретна певица или домакиня – кои са те и кои искат да бъдат – това колебание се превръща в тяхното истинскo обаяние.

Ляво: Аманда, 2017, Ню Йорк/ Дясно: Не съжалявам за нищо, 2015, Сан Франциско © Лубри

Последното е в реда на нещата за артист, който започва да снима преди почти две десетилетия с апарат, взет назаем от приятел за снимки на котката му, която ражда. Оттогава магическият му пръст и истинно око изобразяват света с безусловна честност. Рядко срещано качество, от което имаме нужда, независимо от контекста и конкретното съдържание.

Ляво: Сутрин, 2012, Ибиса/ Дясно: Гола на стълбите, 2012, Ибиса © Лубри

Ladies Only на Лубри e в пловдивската галерия Sariev Contemporary на ул. Отец Паисий до 28 юли. Едноименният каталог на изложбата струва 35 лева и може да бъде намерен на място в галерията. Повече информация за събитието има тук.