Robert Glasper е един от гениите на A to Jazz 2017

Зад добросърдечната усмивка и армейска черна риза на Robert Glasper се криe удивителното умение на петкратния носител на награда Grammy и неговия квартет да сближават души и тела с любовната си и модерна трактовка на джаз фюжън течението по феноменален начин. След като през последните десетина години публиката очаква от него да се саморазправя по категоричен начин с брилянтното смесване на джаз с хип-хоп, соул, рок и електро-фънк (да припомним кавърите на квартета по Smells Like Teen Spirit на Nirvana и Packt Like Sardines in a Crushd Tin Box на Radiohead), Glasper и останалите му авери от квартета продължават да пердашат смели интерпретации на споменатите стилове и не спират да композира по неконвенционален начин.

За разлика от гостуващите суперзвезди в предходния албум на комбото, Robert Glasper Experience работи само помежду си върху записите на последния дългосвирещ диск ArtScience, излязъл през миналия септември и целящ да улови величествената енергия и невероятна атмосфера от техните задължителни концерти.

На седмото издание на софийския джаз фестивал A to Jazz гостува и шведското трио Dirty Loops, което свири прилични кавър версии на хитови парчета през гледната точка на съвременната фънк, поп и джаз музика. Само като ги видите колко са потни на гига си от Монтрьо преди две години и може да се ориентирате за каква енергия и танци става въпрос.

Последният хедлайнер на фестивала е добре познатият филаделфийски басист Christian McBride и неговия нов и много грууви проект New Jawn – както казахме още в началото, само хубави хора с дузина награди Grammy и истински виртуозен талант.

A to Jazz е в парка зад музея Земята и хората (Южен парк 2) от 7 до 9 юли след 18:00. Джем сешъните на артистите започват веднага след края на концертите на открито в бар Caché. Пълна програмa и повече подробности във Facebook страницата и уебсайта на фестивала. Входът е свободен.