Щастливото прасе готви с бирите на Stolichno

© Антон Кръстев / Creative Visual Solutions

Поредният уикенд от кампанията Stolichno готвим е на познато място, което знае как да експериментира с нови вкусни рецепти с бира и загрява за участие в предстоящия Бакхус Streat Фест. Биреният бранд е един от основните спонсори на гурме фестивала и като такъв разполага с два щанда за своите партньори.

Щастливото прасе на Джун Йошида е идеален ресторант за обяд и коктейли със Stolichno не само заради прохладната градина, но и заради отработената концепция с така наречения food pairing. Модерният термин в световната гурме култура описва съчетаването на храна с добри коктейли, застъпена в концепцията на Прасето още от неговото създаване.

© Антон Кръстев / Creative Visual Solutions

Stolichno има сериозни амбиции да наложи съвсем нова идея за своите бири не само като за добра напитка, но и като идеална съставка в гурме меню на ценители и обикновени почитатели на добрата храна. В тазгодишния сезон на Stolichno готвим вече сме изпробвали специалния хляб на Братя Хлебари, тематичните коктейли на Cush.Bar и Pale Ale вкусотиите на Miam в Сохо. Сега е време да оценим подобаващо и тристепенното авторско меню на Йошида и двата коктейла с бира – Beergarita (текила, бирен сироп от Stolichno Pale Ale, фреш от лайм и сол с цитруси) и Weiss Fashioned (бърбън, даши със Stolichno Weiss и Ангостура битер).

Още от първото изречение на Джун става ясно, че колаборацията между бирата и неговия ресторант съвсем не е случайна. Ние и преди си имахме ястие със Stolichno Weiss в менюто. Един ден влязох в Братя Хлебари и случайно се заговорих с Пресиян, който точно беше направил хляб с нея. Хората на Stolichno бяха в хлебарницата и така направихме връзката.

© Антон Кръстев / Creative Visual Solutions

Очаквано, концепцията на Йошида за тематичното меню със Stolichno е посветена изцяло на храна, сготвена с бира. Не е лесно за правене, но при бирата има поле за изява, защото има много вкусове, с които да се играе. Важното е нищо да не доминира, а да усеща вкусът на всеки продукт. Предястието с черноморски миди му хрумва моментално, защото Pale Ale традиционно си отива с миди. Добавихме само печен чесън за сладост, която да балансира горчивината, малко масло за тяло, девисил и воалá. Да не забравя да спомена, че мидите ги сервирахме с тост от братята, който също е направен със Stolichno Pale Ale. За нас това е хлебарницата в София!

© Антон Кръстев / Creative Visual Solutions

Както подобава за ресторант с иронично име като Прасето, основното ястие е свинско бон филе с даши, бульон от Stolichno Weiss (душата на японската кухня, бульонът, не бирата), пролетни ролца с картофено пюре, бекон, спанак, едамаме и тогараши. Десертът е чийзкейк със Stolichno Bock и тъмен шоколад. Класическа комбинация. Добавихме само скоунс от Братя Хлебари, направен с бирата и сушени боровинки, готвени с Bock и кафява захар.

© Антон Кръстев / Creative Visual Solutions

Следващото събитие за всички замесени е уличният гурме фестивал на Бакхус този уикенд. Братя Хлебари се включват с кроасан, скоунс и хляб със Stolichno, Cush.Bar представя тематичните коктейли, Rolling Dogs допълват своите хотдози с някоя от бирите на марката, а Ribs Brothers ползват Stolichno като съставка на собственото си меню. Комбинирането на храна и бира става все по-вълнуващо с всеки изминал ден.

Щастливото прасе е на бул. Цариградско шосе 17. Бакхус Streat Fest е на 9 и 10 юни. Повече подробности има тук. Тази публикация излиза в партньорство със Stolichno.