Crafter е инди място за крафт бира и БГ вино

© Александър Новоселски

Мартин Евстатиев и Денислав Иринков обичат истинските удоволствия в бутилка и стоят зад Crafter – ново място, посветено само на най-добрите български и чужди крафт бири и бутикови вина. Основната причина партньорите в онлайн магазина Brewforia.bg да отворят физическо място е съвсем логична. Повечето хора все още нямат навик да купуват бира онлайн и държат на личния контакт, да разгледат, да си поговорят и да пробват.

Дългото търсене на подходящо място ги води до просторно помещение с висок таван на тихата централна улица Княз Борис I. Семплият интериор на Redesign Studio разчита само на естествени материали и се опитва да пресъздаде живот и минималистичен уют, а самото предназначение на Crafter изглежда смесено. Мартин признава, че това е търсен ефект. През деня работим повече като магазин, но вечер осветлението се сменя и сме повече бар, хаха. Имаме и постоянни събития с акценти върху различни сортове, видове, винарни или пивоварни.

© Александър Новоселски

Според Денислав, основата на Crafter е в качественият продукт и тяхното умение да го представят пред хора, които се интересуват. Идват, пият няколко питиета, подготвят се за вечерта и продължават. Акцентът само и единствено върху тези две напитки не е случаен. Крафт бирата е много по-близо до бутиковото качествено вино, отколкото до обикновената бира. Има над седемдесет стилове, аромати, вкусове и послевкусове, които могат да бъдат съпоставени, като при сомелиерството. За виноto е важно как го помниш, при крафт бирата е нещо подобно – дегустационният процес е идентичен.

Според наблюденията на двамата, почитателите на вино са по-склонни да се съгласят да пробват крафт бира, защото могат да намерят подходящия стил за всеки. Често печелим тази битка. Публиката е една и съща. Дори и чисто икономически, три крафт бири се равняват приблизително на бутилка вино. Мартин твърди, че веднъж опитал и харесал крафт бира, човек може много трудно да се върне назад, защото разликата във вкуса е наистина огромна. Денислав допълва, че ако разликата между масовото вино и по-качественото такова не е чак толкова голяма, то тази между крафт и обикновената бира е направо бездна. Искахме да направим нещо като  дегустационна зала, в която да задоволяваме рецепторите с наистина хубаво вино и бира.

© Александър Новоселски

Последното е възможно само с много внимателна селекция. Бирите в Crafter са буквално от цял свят. Освен почти всички български и внасяните от нас английскa Wild Beer, полска Kormoran, италианска Brewfist, немска Crew Republic и австрийска Bevog, Crafter предлага още десетина бири от Америка, класически белгийски трапистки и най-различни марки от Холандия, Швеция, Естония, Сърбия и много други. Не искахме да имаме 500 бири в магазина, а просто да представим няколко държави с конкретни бири, които заслужават по-голямо внимание.

© Александър Новоселски

Имаме и няколко наливни, които се сменят постоянно. И докато бирите са от цял свят, виното е само българско. Включили сме представители от всички региони в страната и във всяка ценова категория – от 13-14 лева за бутилка до висшия пилотаж. Което и да вземете, няма да сгрешите. Освен това, селекцията не е обвързана с никой дистрибутор почти на сто процента. Всичките сме си ги подбирали сами. Избягваме да има влияние и за бирите, и за вината.

© Александър Новоселски

Храната е ограничена до няколко вида български кашкавал, сухи меса и един доста интересен чипс от леща, който се радва на голям интерес. Остава въпросът кой са любимите им бутилки сред всички, които предлагат. Мартин говори за модерната тенденция към по-кисели крафт бири. Клиентите все още свикват с тях, но си имат фенове. Фаворитът ми е киселият ейл на Bevog с манго, малини и ванилия и високия клас на същата марка, който отлежава в бъчви от различни видове алкохол и става за подарък заради страхотната си опаковка.

© Александър Новоселски

Денислав харесва дивата ферментация на Wild Beer и въобще бирата, отлежала в бъчви от вино, явяваща се и пресечна точка между двете неща, които предлагат. Старата тенденция за тежки и наблъскани с танини вина отстъпва на по-олекотени и плодови варианти. Като любимия и на двама ни Рубин на Минков и Георгиев. Мелник 55 е задължителна част от селекцията – един от българските сортове, които набират скорост и на международна сцена. Имат и чужди сортове като Марселан, Каберне Фран и Сира. Френската и българската се различават помежду си, но нашата въобще не се дава.

© Александър Новоселски

Crafter е в София на ул. Княз Борис I 65 и работи всеки ден (без неделя) от 12:00 до 22:00.