Дакелче се справя жестоко с детската енциклопедия Пчелите

Не можем самосиндикално да свалим ДДС ставката за облагане на книги, но винаги сме насреща за едно рамо на независими малки издателства като Лист, които инвестират в красиви и смислени детски книжки от любов към добрата типография и история, а не от обикновен ламтеж за пачки на гърба на невинните малчугани.

Последните пример за отлична работа в жанра е младото издателство Дакелче на Славина Илиева, която не прави компромис с темите, илюстрациите, качество на хартията и оформлението на изданията. Именно поради тази причина, Дакелче работи само с най-добрите преводачи, (художествени) редактори, научни и езикови консултанти по българските издания на изключително приятни книги като Пчелите на графичен дизайнера и илюстратор Пьотр Соха.

Преведената на над 25 езика емблематична детска енциклопедия е много повече от цветна книжка за малчугани над 7-годишна възраст. Широкоформатното издание със стотици оригинални илюстрации жужи от изключително любопитна, забавно поднесена, но и напълно научно достоверна информация за пчелите. Кога са се появили за пръв път?> Каква е тяхната роля природата? Какво място заемат в различни култури, религии и епохи? Как се прави мед? Как изглежда един кошер и каква е работата на пчеларя? Имат ли място пчелите в градските пространства и защо са под заплаха?

И докато децата ще обърнат внимание предимно на увлекателната информация, родители няма как да не останат впечатлени от отличния превод на Марина Огнянова, редакцията на Александър Маринов, научното ръководство на Ростислав Бекчиев от Националния природонаучен музей при БАН, шрифтообработката на Владимир Владимиров, графичната адаптация на Диляна Манавска и фотографиите на Владимир Томашевич.

Следващата книга на Дакелче отново е на Пьотр Соха, а в плановете за бъдещето влиза и книжка на страхотно френско издателство за деца между 2- и 4-годишна възраст.

Детската енциклопедия Пчелите (73 страници, твърди корици, Дакелче) струва 36 лева онлайн тук и офлайн в магазин Желание, книжарница Нисим, галерия Лале, Къща за птици и магазин Лайка.БГ.