Архив на досиетата

© 2012 Danjaq, LLC and EON Productions Limited

Taschen няма как да не се наредят на опашката с доброжелатели на James Bond и отбелязват 50-тата годишнина на филмовата поредица за 007 (23 филма, 6 различни актьора, пет десетилетия) с огромна книга с повече от 600 страници. The James Bond Archives е в същия формат като монографиите за прочутите режисьори Pedro Almodóvar, Ingmar Bergman, Billy Wilder и Stanley Kubrick. Това е първият случай, когато Taschen посвещават именно тази своя серия на филмов герой. Редакторът Paul Duncan получава пълен достъп до огромният архив на EON Productions и всички снимки, дизайн на продукциите, сторибордове и материали за филмите и прекарва почти две години в преглед на над един милион снимки и стотина картотеки.

© 1962–2012 Danjaq, LLC и United Artists Corporation

Книгата проследява създаването на всеки един филм от поредицата като започва с Доктор Но (1962) и приключва с настоящия 007 Координати: Скайфол (2012), не са пропуснати дори и неофициалните Bond филми Казино Роял (1967) и Никога не казвай никога (1983). Историята зад впечатляващите снимки е разказана от над 150 члена на екипа и актьори във филмите. Освен това ще можете да разгледате много документи, писма, непубликувани досега скици от дизайна на продукцията и непознати кадри, постери и изключително ценни неизползвани концепции и алтернативен дизайн за ключови неща. Бонус в първия тираж е оригинална филмова лента от Доктор Но.

© 1962 Danjaq, LLC и United Artists Corporation. Снимачната площадка в Ямайка за Доктор Но (1962). Terence Young режисира John Kitzmiller (Quarrel), Ursula Andress (Honey Ryder) и Sean Connery (James Bond).

© 1973 Danjaq, LLC и United Artists Corporation. Roger Moore на снимачната площадка на Живей и остави другите да умрат. Bond не носи Walther PPK, а Smith&Wesson Magnum.

© 1979 Danjaq, LLC и United Artists Corporation. Този сториборд от откриващия епизод на Мунрейкър (1979) илюстрира как Jaws не успява да отвори парашута си и се приземява върху купола на цирка.

The James Bond Archives струва €150 и може да бъде поръчана тук или в по-добрите книжарници. За ентусиастите с повече излишни пари има и две лимитирани издания от по 250 броя – книгата в кутия с автограф от Daniel Craig и златна корица плюс част от филмова лента с Доктор Но и рисунка с декорите от Голдфингър или Живееш само два пъти. Цената е €750.

© 1962–2012 Danjaq, LLC и United Artists Corporation