Една вечер със Sevdaliza в София

© Михаил Новаков

Има ли нещо чупливо, питам преди да помогнем на екипа на Sevdaliza да приберат куфари и техника в багажника на черния миниван, който ще ги откара до хотела от летище София. Само аз, казва едва доловимо Sevda Alizadeh, устните й леко извити и неочаквано свенлива усмивка, докато минава покрай нас, за да се качи в автомобила. Увита в няколко пласта дрехи и покрила главата си, за да се предпази от дъжда, младата холандка от ирански произход изглежда още по-магнетична и загадъчна от обикновено. Лицето й е рамкирано от силно изразени вежди, златният пиърсинг на носа й блести на фона на красивата й, тъмна кожа.

Alizadeh каца в София със сплотен отбор от шестима музиканти, технически лица и един танцьор, които я придружават по време на The Wanderess Tour, на който представя дебютния си албум Ison. Певицата е в столицата за по-малко от денонощие – предишната вечер пее в Букурещ, предстоят още дати в Европа, след което турнето се мести в Северна Америка и отскача до Азия, преди да се върне на нашия континент навреме за фестивалния сезон. Много добре върви турнето засега, споделя кийбордистът й, навсякъде публиката е страхотна. Нямам търпение да свирим в Хонг Конг. След бърза почивка, групата се отправя за саундчек в ДНК. Педантично проверяват всички честоти канал по канал и нагласят осветлението повече от час, преди Alizadeh да пристигне, за да тестват и микрофона. Облечена е във високи черни ботуши и синьо-зелен кафтан с високи цепки от двете страни. Пие чай с лимон, докато търпеливо минава през фрагменти от няколко парчета, за да се увери, че звучи също толкова обезоръжаващо, колкото и на запис. След бърза вечеря и няколко минути за отдих, Alizadeh се усамотява в гримьорната си, за да се подготви за сцена. Поискала е единствено постелка за йога и плодове.

Малко след появата на останалите от групата, Sevdaliza излиза на сцената на ДНК като героиня от електронна игра – кожа и деним разкриват тялото й, косата й е прилежно прибрана и разделена на две опашки, които падат свободно надолу от върха на главата й. Почти мигновено гласът на Alizadeh се извисява над виковете на многобройната ентусиазирана публика в разпродадената зала. Носи го миркофон, покрит от бледи рози с нежно румени върхове и гипсофилия. Снима Михаил Новаков. Останалото е история.

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

© Михаил Новаков

Sevdaliza свири в София по покана на ReelFeel и Boyscout. Още снимки от концерта има тук.