Как да говорим умно за Choose Training на Калин Серапионов

Никаква идея какво точно представлява триканална видео инсталация Choose Training на Калин Серапионов, но защо да се издаваме, като можем да импровизираме с един приличен монолог като запознати?

Роденият през 1967 съвременен български (и честно казано, доста впечатляващ) артист Серапионов има такава забележителна и стряскащо дълга професионална биография (десетки родни и международни участия в престижни самостоятелни и групови изложби, галерии, биеналета и какво ли още не), че по-добре да се насочим към последната му работа, която всъщност въобще не е последна, тъй като е представена още през 2014 във Варна. Мащабната видео инсталацията Choose Training с три големи синхронизирани прожекции показва реални кадри, уловени от окото на самия автор: мигащи  неонови реклами и светещи пусти офис, се редуват с хора, които карат зимни кънки или тренират във фитнеса. Всичките образи от този своеобразен разказ са организирани с помощта на специално създаден от Ангел Симитчиев звук, успял да подчертае изкуствеността на средата, но и да създаде общ ритъм, в който тези толкова различни изображения могат да живеят заедно.

Заглавието ви звучи познато? Съвсем естествено, Choose Training всъщност е фитнес термин, свързан с избора на тренировъчна програма в затворено пространство. В инсталацията на Серапионов обаче, Choose Training е метафора на съвременния свят, живеещ на автоматизиран режим и своеобразен портрет на големия град – на който и да е било голям град по света, обитаван от светещи реклами, празни неонови офиси и среднощни места за забавление. Възможността за избор е сведена до няколко програми от менюто на тренажора. Лоша работа.

Видео инсталацията Choose Training на Калин Серапионов се открива тази вечер след 18:30 в галерия Credo Bonum и продължава до 18 февруари. Повече информация за събитието има тук.