4 модерни групи с гиг в София до края на март

Повече модерна музика в София? Няма проблем! Първите три месеца на 2018 предлагат мини Pitchfork фестивал с четири интересни инди, поп, рок и експериментални формации, които пристигат в града за първите си гигове.

Moonwalks убива хипи полъха от горната снимка с първична дяволска музика в скромната си дискография от дебютно EP, два албума (Lunar Phases от 2015 и In Light (The Scales In The Frame) от 2016) и един чисто нов, който излиза буквално по време на гостуването им в България. Кариерата на бандата започва от импровизираните сцени на детройтската DIY сцена, преди да пробият с безкрайни турнета в Щатите и Европа и подгряване на групи като Thee Oh Sees, Metric и LA Witch.

25 януари, четвъртък, от 21:00 в Tell Me Bar. Билети от 9, 10, 12 и 15 лева в EpayGo. Повече информация за събитието има тук.

Algiers

Още една група от Boyscout класацията на най-добрите албуми от 2017, за която Светослав Тодоров пише така: Algiers имат сериозното предимство да говорят за свят, в който живеят, а не гледат отстрани. Зачеркнете говорят – Algiers направо крещят и хващат за гърлото, особено в песни като Cleveland, в които ужасите на деня са пряко адресирани. Казано с други думи – не пропускайте Algiers на живо в Терминал 1. Само един черно-бял филтър върху снимките, ще ви дели от това да изглежда, че сте били на протест от 60-те. Добре, Светльо, там сме.

3 февруари, събота, от 22:00 в Terminal 1. Билети от 10 и 12 лева в Eventim. Повече информация за събитието има тук.

© Bethany Vargas

Минути за автофелацио покрай предстоящия концерт на една от най-интересните мадами в европейския експериментален поп, която каним в комбина с ReelFeel. Холандката от ирански произход Sevdaliza вцепенява (в добрия смисъл на думата) с експериментален поп от мелодични и неконвенционални вокални линии върху смели, експериментални и пулсиращи инструментали от алтернативно арендби, трип хоп и индъстриъл. Всичко свършва с хаотични кулминации от авангардна музика и поанти за идентичността в глобализиращия се свят, голотата и пластмасовия идеал за красота.

10 февруари, събота, след 21:00 в ДНК. Билети от 30 лева в Еventim. Повече информация за събитието има тук.

Домашният проект на Craig Dyer с мрачен  и психеделичен пост-пънк е натрупал сериозна фенска маса за последните десетина години. The Underground Youth имат чудесна дискография от половин дузина албуми, три EP-та, концертни записи и компилации за лейбъла FuzzClub. На сцената са Craig Dyer, Olia Dyer, Max James и Max Vernon. Преместването им да живеят и работят от Манчестър в Берлин и българската връзка сред вдъхновенията на английската банда са гаранция за още по-сериозна стена от звук, първична енергия и приятни мелодии.

17 март, събота, след 20:30 в Live & Loud. Билети от 20 лева в EpayGo. Повече информация за събитието има тук.