Ще се ходи на Aznavour, няма начин

Serge Gainsbourg е мъртъв. Jacques Brel е мъртъв. Johnny Halliday и Etienne Daho не са се засилили да идват. С Lescop още не сме се разбрали, така че няма как да пропуснем дебютния софийски концерт на 93-годишният симпатяга с фънки тиранти от снимката горе. Скромният цар на добрия стар шансон Charles Aznavour има по-забележителна, продуктивна, дълга и интересна кариера дори от властелини като таткото на Enrique Iglesias например.

Откритието на Edith Piaf е жива и здрава легенда на карабетния джаз и френски поп е в доста добра форма и не спира да изнася концерти през последните години на пет езика и с възможността да избира от репертоар, включващ близо 1200 песни в 294 албума. Стоте милиона продадени копия от безкрайната му дискография му позволяват да надрастне удобното определение френският Frank Sinatra и да се позабавлява с участието в повече от 70 филма.

Роден в семейството на арменски имигранти Aznavourian разтапя с тенор и прочувствени песни за любовта като She (част от саундтрака на романтичния блокбъсър Нотинг Хил), La Mamma, La Bohème, Paris Au Mois D’aout, Tous les visages De l’amour, Et Moi Dans Mon Coin и още стотици други, както се разбра в предишния параграф.

Организаторите на концерта в София са решили да го поканят в Арена Армеец, а не в някоя по-камерна и подходяща зала, но обещават да ограничат капацитета на залата до 5500 човека и да я преобразят във френски театрален салон с драматичен декор и червен килим. Звучи почти невъзможно, но да видим.

Charles Aznavour е в Арена Армеец на 30 ноември. Билетите са между 60 и 200 лева в мрежата на Eventim.