Интимни срещи с Fink и Douglas Dare

© Tommy N Lance

© Tommy N Lance

Петльовден се пада понеделник и смятаме да стимулираме плодовитостта на момчетата и любовта на момичетата с дългоочаквания интимен концерт на брадатия английски агент на чело на Fink и голобрадото невинно момче Douglas Dare на сцената на Sofia Live Club, къде другаде. Fin Greenall ще представи последния си пети албум Hard Believer в компанията на барабаниста и китарист Tim Thornton и бас китариста Guy Whittaker, докато младия Douglas ще страда самотен на пианото малко преди тях. Fink е един от малкото изпълнители, които започват кариерата си като продуцент на електронна музика още през далечната 1997 с албума Fresh Produce за английския лейбъл Ninja Tune, само за да смени кардинално посоката няколко години по-късно с Biscuits for Breakfast – албум, който започва като приятелска уговорка между Fin, Guy и Tim да запишат няколко инструментала заедно и оставя в съзнанието на Greenall с песента Pretty Little Thing. Тримата се учат да свирят заедно на последвалото дълго турне, по време на което разпродават La Maroquinerie в Париж и Joe’s Pub в Ню Йорк и междувременно пълнят шатрата си на холандския фестивал Lowlands.

Вторият албум Distance and Time от 2007 се харчи добре в Европа и остава незабелязан във Великобритания, но пък парчето If Only отваря вратите на Fink пред John Legend и му помага да работи за албума на американеца Evolver.

Третият албум Sort of Revolution е записан изцяло в интимната атмосфера на импровизираното студио в апартамента на Finn и му носи неколкократни предупреждения и заплахи за глоби от общината в Брайтън. Последвалия го Perfect Darkness е записан само за 16 дни в Ел Ей и се появява след кратка творческа почивка и достатъчно време за писане на нова музика за групата (хардкор блус в Wheels и емоционална епичност във Fear Is Like Fire и Perfect Darkness) и за доста други артисти. Warm Shadow пък заживява собствен живот като сингъл след като намира място в саундтрака на супер успешния американски тв сериал The Walking Dead.

Концертът на Fink в София е част от турнето за последния албум на групата Hard Believer, записан само за 17 дни в средата на 2014 и съдържащ много интересни меланхолични и същевременно агресивни песни, които започват с тихо спотаено интро и след това хипнотизират с бурна вълна от запомнящи се фолк, блус и инди рок мелодии.

© Hadassi

© Hadassi

Douglas Dare е страшно талантлив певец и текстописец от малкия крайбрежен град Бридпорт в Югозападна Англия, който има нещастието да бъде непрекъснато сравняван с James Blake и Thom Yorke, а всъщност си има собствена добре отчетлива индивидуалност. Както може да се очаква, музиката му се откроява с мрачната и обречена елегантност на класическите пиано акорди, които само подчертават красивия му глас. За последното трябва да благодарим на майка му, която е преподавател по пиано и го насърчава да започне да композира музика от много малък. В София ще слушаме тракове от мрачни му дебют Whelm, записан с помощта на перкусиониста и продуцент Fabin Prynn.

Fink и Douglas Dare свирят в Sofia Live Club този понеделник, 2 февруари, след 21:00 часа. Билетите за концерта струват 20 лева в мрежата на Eventim. Повече подробности за събитието има тук.