Уличната поезия на Saul Williams изстисква кървави сълзи

Напрегнатият акустичен концерт за NPR отпреди няколко дни и много добър знак какво може да очаквате от Saul Williams и защо трябва да се подредите чинно в опашка пред Mixtape 5 след няколко седмици. Едва ли скоро сте слушали по-интензивен, политически зареден, актуален и много социален гиг от музика с много истинска поезия. Трябват му само две китари и обикновен Macbook вместо семплер, за да създаде притеснително изпотяваща и много демонична атмосфера от съкровени признания, болезнени коментари за съвременната ситуация от Сирия до Бурунди и от Фъргюсън до Париж. Смелите промоутъри от Falshimento го определят за поет, оратор, хиперактивен ренесансов артист и нечовешко MC, редящо думи сякаш по улиците на произволно избран мегаполис, но и фин електро-пънк бард, който се чувства най-удобно в експеримента и артистизма.

Едва ли сме способни на по-добро определение за подобен музикант и актьор, който е стъпил здраво в тегавата реалност на безкрайни проблеми и расово противопоставяне. Сравненията с Gil Scott-Heron не са съвсем безпочвени на фона на редицата книги и концептуална антиутопична поредица от музикални албуми, филми и комикс-поредица за хакер от Бурунди. Последните са в процес на работа и предстоят да бъдат представени в близко бъдеще, но дотогава може да се задоволите с  дългосвирещия опус MartyrLoserKing – записаният между Сенегал, остров Риюниън, Париж, Хаити, Ню Орлиънс и Ню Йорк мултимедиен проект, засягащ дигиталния диалог между първия и третия свят и глобалните звуци, които го оформят. Шестият (независим) албум на Williams е вдъхновен от Beyoncé, Fredo Santana и хаитянските полеви записи, но оригиналният му звук не може да бъде сравнен с нищо, което сте чували досега. Няма как и да бъде иначе, след като още дебютният му албум отпреди петнадесетина години със също толкова запомнящото се заглавие Amethyst Rock Star е продуциран от скромния Rick Rubin. Съвсем естестяено, преди да стигне до сцената на Mixtape, поезията на Williams е минала през над 50 страни, 300 университети и още толкова покани за гигове в Белия дом, операта в Сидни, Линкълн Сентър, френския Лувър и още безброй градове, села, общински центрове и затвори по цял свят.

Предвид свитата локална сцена си е чистa проба шестица от тотото да видим Saul Williams в София като акцент на фалшиментовото предизвикателство The Word – битка на инстинските гласове на народа (да се чете mc-та и поети, а не Кабаиванска и Константинов), които имат какво да кажат и достатъчно топки да се появят точно преди големия Saul.

Saul Williams е в София на 23 октомври след 20:00 в Mixtape 5. Билетите струват 25 лева на предварителна продажба и 30 в деня на концерта и могат да бъдат поръчани онлайн тук. Spotify плейлистът на Falshimento с най-доброто от американската легенда е тук.