5 филма от програмата на So Independent

Правим това, което правим най-добре – преглеждаме програмата на софийския филмов фестивал So Independent и отбелязваме заглавията, които не бива да пропускате.

Сбогуваме се с актьорското и човешкото величие на Harry Dean Stanton със забележителната му роля в триумфалната комедийна драма Лъки – духовното пътешествие на 90-годишен атеист и странните образи, които живеят в неговия откъснат от света град в пустинята. Режисьорският дебют на актьора John Carroll Lynch е едновременно любовно писмо към живота и кариерата на Stanton и размишление за морала, самотата, духовността и връзката между хората. С две думи – жесток филм, със сигурност.

Най-коментираният филм в киното тази есен има потенциал да разпродаде много повече от планираните пет прожекции в рамките на тазгодишния So Independent, подобно на Омарът преди няколко години. Призови ме с твоето име на италианеца Luca Guadagnino e красиво заснетата литературна адаптация за едно незабравимо лято с изкуство, храна и животопроменяща романтика между студент (Armie Hammer) и сина на неговите домакини (Timothée Chalamet) от Северна Италия през 1983.

Европейската копродукция И после светлина на режисьора и сценарист Константин Божанов (Аве) е силна заявка за сериозен филм, който поглежда към сложния вътрешен свят на емноционално крехък и социално отчужден младеж, избягал от вкъщи с надеждата да заживее със своя идол – енигматичен художник на име Arnaud.

Даваме шанс на новия български филм Бандит заради главната роля на нашия човек Георги Налджиев, приличните кадри и атмосфера в горния 30-секунден тийзър и надеждата екипът да се е справил задоволително с историята за съвременен балкански мигрант, който решава да се върне в родината след поредната изтърпяна присъда, само и само за да се сблъска отново със старите си навици в отчайващ опит да открие своята сестра.

Отстъплението на ИДИЛ е добър момент да проследим нейния произход и кошмарът в Сирия през погледа на Ад на Земята: Възходът на Ислямска държава – още един отличен документален филм от създателите на великолепния Рестрепо.

So Independent е в София от 26 октомври до 5 ноември. Пълната програма на фестивала е тук. Билетите струват 7 или 9 лева.