17 супер филма от физическото издание на Master of Art

Do No Disturb: Кадър от В търсене на Оскар

Master of Art е истинско проклятие за любопитния човек с потентна страст към изкуство. След първоначалното пандемично отлагане и последвалата мини онлайн панорама, българският кино фестивал се завръща за своето пето издание там, където му е мястото – на голям екран с десетки вълнуващи документални филми за архитектура, (съвременно, кулинарно, изобразително и класическо) изкуство, дизайн, мода, литература, музика, танц, фотография, театър и кино.

Откриването на фестивала е запазено за Прегръдката на Емил Христов и Калин Серапионов, които снимат филм за едноименния пътуващ проект на българската художничката Oda Jaune. Кои са другите интересни заглавия оD тазгодишния Master of Art?

Бърз преглед на забележителната биография, кариера, вълнуващ живот и ранната трагична смърт на диригента Емил Чакъров провокира мигновени въпроси защо историята му не е преразказана в игрален филм. За сметка на това има достатъчно документални като Реквием, разказващ за човек, чиято звезда изгрява в епохата на Студената война, живее като космополит, без да бяга от България, успява да се измъкне от капана на ДС и прави шеметна кариера.

Мултидисциплинарният артист Shiro Takatani съчетава природни елементи като вода, облаци и пясък с оптически технологии и видео, философия, литература и изпълнителски изкуства в спиращи дъха внушителни спектакли, 3D интерактивен фонтани, инсталации от цветове и други творби, с които цели да достигне отвъд видимото. Част от документалния филм Широ Такатани: Между природата и технологията е заснет в Пловдив през 2017, където японeцът представя за първи път пред родна публика спектакъла Хрома като част от One Dance Week.

Нашата кръв е вино проследява (с iPhone) пътя на един награждаван сомелиер до традицията в една бивша съветска република и живота на провинциални и издръжливи грузински семейства, съживяващи местни винени традиции на осем хиляди години и същевременно с това търсещи своята идентичност в XXI век. Ха наздраве!

Векът на Солженицин разказва за трагичната съдба на най-близките съратници на Солженицин: машинописката му Елисавета Воронянска, филоложката Ирина Томашевска и главният редактор на литературното списание Нов свят, Александър Твардовски. Филмът е пълен с жестоки материали от руски и чуждестранни архиви, интервюирани са Фазил Искандер, Георге Нива, пратеничката на Солженицин по време на работата му върху Архипелаг Гулаг Лиза Шиповалникова, изповедникът на писателя отец Виктор, негови асистенти и служители, както и децата му и неговата вдовица. Урокът – never forget!

Remixers е шоу на близнаците италианци, които притежават най-популярните ресторанти в Барселона, но искат да предлагат близки до традициите и автентични кулинарни преживявания. Те учат и после създават ново преживяване на място, което не се повтаря повече от веднъж. Като Elkano – храмът на печената риба.

Понякога само един трейлър стига, за да обикнете от пръв поглед колоритен характер като достолепния, особен и страшно забавен Oscar Peyrou – филмов критик и президент на испанската асоциация на филмовите критици, който издига писането на филмови ревюта до нови, но противоречиви висоти – не му е нужно да гледа заглавията, достатъчно му е да ги анализира само чрез плаката. В търсене на Оскар е едно от бижутата на фестивала Берлинале през 2018.

Разходете се до Националната галерия, за да се запознаете с Луцифер – едно от най-ценните произведения на изкуството, притежавани от българската държава. След това дайте шанс на документалния филм за забележителната картина на Franz von Stuck, за да разберете малко повече за времето, в което е създадена картината, философията на символизма, библейския персонаж, композицията, рисунъка и други интересни факти. Може и в обратен ред.

Свирепо независим, особен и абсолютно иконичен – американският художник Clyfford Still е един от най-влиятелните и въпреки това най-малко познати абстрактни експресионисти в съвременното изкуство.

Marc Fischer е решил на всяка цена да намери бащата на боса новата – бразилският музикант João Gilberto, който не се е появявал публично с десетилетия. Германският писател описва своето пътешествие в книга, но се самоубива една седмица преди тя да излезе от печат. Къде си, Жоао Жилберто? тръгва по стъпките на Fischer, за да проследи музикалната легенда и за да разберем историята, душата и същността на боса новата.

Beniamino Barrese разкрива Изчезването на моята майка – бившият топмодел от 60-те, муза на Warhol, Dali, Penn и Avedon и радикална феминистка през 70-те, на която й писва от всички наложени от живота роли и решава да избяга възможно най-далеч. Синът на Benedetta Barese я снима още от малък и иска да направи филм за нея, за да я задържи близо до себе си възможно най-дълго. Заснемането на филма се превръща в борба между майка и син, но и в упоритa битка да се улови последния образ на Benedetta – този на нейното освобождаване.

Столът през годините се разхожда медитативно из страхотната колекция в музея на Vitra – 125 предмета, от такива, датиращи от 1807 до най-новите модели, създадени с 3D принтер, подредени по годината на създаването, за да се превърнат в жестока хронология на дизайна на столове. Списъкът с експерти, които ги коментират пред камера, е кой кой е в съвременния дизайн.

Ако сте пропуснали блъсканицата в последната блокбъстър изложба на парижкия Лувър, може да компенсирате с несравнимите Творбите на Леонардо с ултра HD качество и за пръв път на голям екран. Освен да хипнотизира с Мона Лиза, Тайната вечеря, Дамата с хермелина, Джиневра де’ Бенчи, Мадона Лита и Мадоната на скалите, филмът хвърля нов поглед към живота на Leonardo и неговата изобретателност, талант на скулптор, точно око и способност да лавира из коварните политики на своето време чрез брилянтно изкуство.

Обожаван в чужбина, пренебрегван у дома. Мунк в ада иска да обясни как и защо художникът Edvard Munch е подложен на систематично лошо и невежо отношение в родната си страна.

Марсел Дюшан: Изкуството на възможното е абсолютно задължителен филм за всеки, който иска да вникне в уникалната въздействаща философия и практика на артиста с революционни идеи от началото на XX век, които продължават да влияят на изкуството и културата и до днес. Питайте Virgil Abloh или други знаменити участници във филма като Marina Abramovic, Еd Ruscha и Jeff Koons.

Всеки дизайнер се опитва да направи велико ревю, но само Gaultier може да инсценира цяло модно шоу на изродите не другаде, а в прословутото вариете Фоли Бержер. Жан-Пол Готие – Шантав и шик е задкулисен поглед към един от най-шантавите проекти на френския моден новатор от 2018.

Жените от Баухаус не е ужасно модерна синтпоп група от германия, а поглед върху женското присъствие в дома на авангарда и основата на модерната архитектура. 100 години след създаването на влиятелното училище, историята на Баухаус остава доминирана от мъже, но една дебела монография на Taschen и този филм поправят тази несправедливост.

Какво се случва, когато група интернационални западни творци отива в Северна Корея, за да създава абстрактно изкуство, каквото режимът не е виждал и направо си го е забранил? Светът може и да е на ръба на ядрена война, но нашите хора са поканени в окото на бурята, за да работят заедно със севернокорейски творци по проект за мирен обмен. В Северна Корея: Война в изкуството, пословично потайната и мрачна страна е нападната от колоритни образи.

Master of Art e от 27 август до 24 септември в София, Пловдив и Варна. Повече информация и пълната програма на фестивала – тук. Билетите струват 8 лева в билетния център на НДК и онлайн тук.