Сбогуване с бащите с помощта на Lomovera

© Вера Гоцева-Lomovera

Дългогодишният опит на Вера Гоцева (Lomovera) с лентовите камери започва още на три с подарено малко Certo, за да продължи след години с ломографски снимки и да стигне постепенно до експериментите с полароидни камери и дигитални фотоапарати. И макар през последната година и половина да се е превърнала в лице на смартфон фотографията покрай курсовете по мобилна фотография на път и фото-уикендите с курсисти по непознати места в страната, Гоцева не се е отказала да представя личната си работа в самостоятелни изложби.

© Вера Гоцева-Lomovera

Предстоящата експозиция Пощенски картички към баща ми обединява фотографска изложба и социална инсталация, които изследват загубата и скръбта и се опитват да ни накарат да останем насаме със собствените си демони и вътрешна празнота след смъртта. Познатото на мнозина тегаво чувство има доста тегаво място в основата на проекта. Както споделя самата авторка, изложбата е лента на едно няколкогодишно пътуване. Нарязани и разпилени кадри, събрани от пилигримстването в темата за скръбта. Пътуване отвътре навън и отвън навътре. Проект за тъпата болка, спомените и рязкото събуждане от илюзията за вечността на нещата. Животът е болезнено кратък, хората преходни, а представите за тях нереални. Смъртта, дори и очаквана, винаги ни опустошава.

© Вера Гоцева-Lomovera

Същото важи в огромна сила и за смъртта на родител. Меланхоличните и болезнено съзерцателни кадри в изложбата явно играят ролята на хиляди неизречени думи, ненаписани писма, непоказани гледки, несподелени мисли. С Пощенски картички към баща ми се опитвам да достигна до моя баща, там в другостта на отвъдното. Опит да се примиря с гнева, да се срещна със загубата и да загладя ръбовете на празнотата. Изложба от снимки към него. Последен шанс за думи при едно сбогуване, за което не бях готова. Докато работи близо година по проекта, Гоцева разбира, че не е сама в празнотата и разговорите с приятели я водят до общата болка на онези, които са загубили родител. Затова и реших проектът да не остане само в личната ми скръб, а и да даде шанс на хората за това своеобразно сбогуване. Проектът събира в едно фотографска изложба и  пространство, в което всеки може да изпрати своето послание към баща си, било то с текст, снимка, рисунка, предмет или друго. Уви, ще се възползваме от последното.

Пощенски картички към баща ми на Вера Гоцева – Lomovera се открива на 9 ноември след 18:30 и може да бъде разгледана до 3 декември в галерия Credo Bonum на ул. Славянска 2. Повече информация за събитието има тук.